Sieraden terug na inbraken

Geplaatst op 1 oktober 2010, om 12:12 uur

VELUWE – De politie heeft het merendeel van de gestolen sieraden die op maandag 16 augustus bij vijfwoninginbraken waren buitgemaakt, aan de gedupeerden terug kunnen geven. De verdachten, een 20-jarige man uit Utrecht en een 18-jarige man uit Ermelo zitten in voorlopige hechtenis.

De inbraken vonden in Doornspijk, Nunspeet en Noordeinde plaats.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het politieonderzoek naar de inbraken bevindt zich in de afrondende fase. Op maandagavond 16 augustus werden in Soesterberg vier mannen aangehouden die eerder op de dag mogelijk betrokken waren bij inbraken op de Veluwe.

Inbraken
De inbraken vonden plaats in Doornspijk aan de Gerichtenweg, Goorweg en de Wolter Vinkenweg. Aan de Belvederelaan in Nunspeet waren ook inbrekers actief en aan de Buitendijks in Noordeinde werd ook ingebroken. In de meeste gevallen kwam men na vernieling van een raam binnen en de buit bestond voornamelijk uit sieraden.

Getuigen tipten de politie op twee mannen op een scooter die mogelijk bij de inbraken betrokken waren. Deze informatie werd via de politiemeldkamer aan alle politie-eenheden doorgeven en dit had succes.

Verdachten aangetroffen

De bewuste scooter met het tweetal werd enige tijd later aangetroffen bij Hoevelaken. De twee mannen lieten hun scooter achter en wisten in eerste instantie te ontkomen. Na een tip over twee mannen die onder verdachte omstandigheden in een auto waren gestapt, stelde de politie een onderzoek naar deze auto in. De auto met vier inzittenden werd in Soesterberg aangetroffen door agenten van de politieregio Utrecht. Zij werden aangehouden en overgedragen aan de politie Noord- en Oost-Gelderland. Tijdens de verhoren bleek, dat twee van hen niet betrokken waren bij de inbraken, waarna zij in vrijheid werden gesteld.

Sieraden

Al bij het aantreffen van de scooter had de politie sieraden aangetroffen en deze bleken van de inbraken afkomstig. De sieraden zijn aan de gedupeerden terug gegeven en tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.