Brandfoto uitgeroepen tot Deventer Kiek - GelreNieuws.nl

Brandfoto uitgeroepen tot Deventer Kiek

Geplaatst op 26 november 2010, om 01:00 uur


DEVENTER –
De foto van een felle brand die begin juli twee panden aan de Lange Bisschopstraat in Deventer compleet verwoestte is uitgeroepen tot Deventer Kiek 2010. Fotojournalist Nicolaas Kerkmeijer maakte de foto in opdracht van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

De redactie van de Stentor in Deventer maakte een voorselectie van 10 foto’s. Door te stemmen via de site de krant kon het publiek de beste foto van 2010 uitkiezen. De Deventer Kiek is al 28 jaar lang een fenomeen in Deventer. De meeste stemmen kwamen binnen voor de foto van de brand in de Lange Bischopstaat.

Nicolaas Kerkmeijer is blij verrast met de winst. ,,Ten eerste had ik nooit verwacht dat mijn foto genomineerd zou worden. Van een collega kreeg ik mailtje dat mijn foto was uitgekozen. Ik doe vrijwel nooit mee met fotowedstrijden. Ik heb er de tijd niet voor om foto’s uit te zoeken en in te sturen. Daarom was het een hele verrassing toen ik hoorde dat een foto van mij toch meedeed in een wedstrijd. In vergelijking met de andere foto’s maakte ik een goede kans. De brand had en heeft nog steeds veel impact in Deventer.Alle mensen die op mijn foto hebben gestemd wil ik bedanken, super!”

Kerkmeijer kan zich de brand nog goed herinneren. In overleg met de fotoredactie van het ANP besloot hij om in Deventer te gaan kijken. Op het moment dat Kerkmeijer in de binnenstad van Deventer aan kwam was de brandweer al enige tijd bezig met blussen. Maar de brand was nog niet onder controle. Honderden mensen waren naar de binnenstad gekomen om naar de brand te kijken. Het publiek en de aanwezige pers werd op ruime afstand gehouden. ,,Goed zicht op de brand kon ik niet krijgen. Ik heb een rondje gelopen maar stuitte telkens weer op politieblokkades. Het enige wat ik op foto had was het publiek in combinatie met grote rookwolken en een oranje gloed. Als fotograaf zoek je een plaatje dat niemand anders heeft. Iets waarmee je jezelf kan onderscheiden van de rest. In zo’n situatie moet je creatief zijn. Ik bedacht dat ik mogelijk vanaf een dak goed zicht op de brand zou kunnen krijgen. Ik besloot om gewoon her en der aan te bellen om de kijken of ik ergens het dak op kon komen. Bij Safak op de hoek van de Vleeshouwerstraat met de Kleine Overstraat  had ik geluk. Aan de achterkant klom ik het dak op. Ik moest zelfs een stukje over dakpannen klauteren. Het was het risico zeker waard.”

Op het dak kon Kerkmeijer de genomineerde foto schieten. ,,Ik was heel blij met deze foto. Het was een uniek moment. Mensen die op het dak staan te kijken naar de felle brand. Hoe wel het al aardig donker was besloot ik toch om de foto niet te flitsen. Daardoor kwam de mooie oranje gloed van het vuur op de gezichten van de mensen. Omdat ik de deadline van de kranten moest halen besloot ik om snel weer verder te gaan.

Weer heelhuids beneden aangekomen stonden er nog meer mensen van de pers die het idee van Kerkmeijer wilde kopiëren. ,,Gelukkig had ik mijn unieke foto toen al geschoten.”

Kerkmeijer reed naar de McDonald’s om daar via het internet de foto’s door te sturen naar de fotoreactie van het ANP. De dienstdoende fotoredacteur was erg enthousiast over de foto  verstuurde hem direct naar alle nationale  media. Diverse kranten hadden de foto de volgende dag op de voorpagina staan. Waaronder de Stentor.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com