Politie waarschuwt nogmaals voor oplichters

Geplaatst op 18 januari 2011, om 16:07 uur

PUTTEN – Een 84-jarige heeft tot twee keer toe door alert optreden voorkomen dat hij het slachtoffer werd van een oplichter. De politie blijft voor dergelijke lieden waarschuwen.

De Puttenaar is in één week tijd twee maal bezocht door een oplichter aan de deur. De eerste keer deed de persoon zich voor als iemand van het energiebedrijf. Toen de oudere man bezoek kreeg, maakte de onbekende zich snel uit de voeten. Op maandag 17 januari kwam dezelfde man weer terug. Dit maal deed hij zich voor als politieagent. De Puttenaar herkende hem meteen en liet de man niet binnen, maar alarmeerde de politie. Door deze alertheid heeft de Puttenaar voorkomen dat hij slachtoffer werd van oplichting. Inmiddels heeft de politie nog een melding gekregen vanaf de IJsbaanweg. Hier is de man maandag 17 januari ook ‘op bezoek’ geweest. Gelukkig wist hij ook hier geen buit te maken.

Oplichting aan de deur
Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over oplichting aan de deur. Op uiteenlopende manieren weten oplichters iedere keer weer hun slag te slaan en vele onschuldige slachtoffers te maken. Al deze voorbeelden zijn smoezen of ‘babbeltrucs’ en bedoeld om bewoners op te lichten. De politie adviseert om niet op het verzoek in te gaan, de persoon NIET binnen te laten en hem/haar NOOIT geld of pinpas en pincode af te geven!

TIPS om oplichting te voorkomen
1.    Geef NOOIT uw pincode of waardevolle spullen af!
2.    Ga NOOIT in op afspraken aan de deur!
3.    Houd uw pinpas en pincode altijd apart!
4.    Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs.
1.    Onder andere energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren.
5.    Wees alert bij vreemden. Laat degene aan de deur NIET binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem dan altijd contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.
6.    Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is.
7.    Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd bij u aan de deur komen voor financiële zaken. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!
8.    Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat deze persoon NIET binnen.

Vertrouwt u de situatie niet bel dan de politie. Bent u opgelicht, doe dan vooral aangifte. Met uw gegevens kan de politie oplichter(s) opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen.