Grensoverschrijdende politiecontrole - GelreNieuws.nl

Grensoverschrijdende politiecontrole

Geplaatst op 13 mei 2011, om 12:34 uur

REGIO – Zeven Nederlandse politiekorpsen hebben op donderdagavond 12 mei samen met de Duitse politie en diverse veiligheidspartners een internationale grenscontrole gehouden. Met de controles willen de Nederlandse en Duitse politiediensten een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid en criminaliteitsbestrijding in de grensstreek.

Langs een groot deel van de Nederlands- Duitse grensstreek, van Groningen tot Nijmegen, zijn er door de politie controles gehouden. De Koninklijke Marechaussee heeft langs de hele Oostgrens gecontroleerd. De acties zijn gehouden om grensoverschrijdende criminaliteit, zoals heling, drugs- of wapenhandel en autodiefstallen te bestrijden en de verkeersveiligheid te stimuleren. Er is op verschillende locaties en tijdstippen (tussen 18.00 en 02.00 uur) gecontroleerd.

In totaal zijn er ruim 4000 voertuigen gecontroleerd. 151 bestuurders kregen een bekeuring voor uiteenlopende overtredingen zoals handheld bellen, niet dragen van de gordel, niet voeren van de juiste verlichting en overtreding van de snelheid. Zes bestuurders bleken zonder geldig rijbewijs te rijden. In totaal kregen 15 bestuurders proces-verbaal en een tijdelijk rijverbod voor rijden onder invloed van alcohol en drugs (Duitsland).

Op de Rijksweg A1 bij Enschede heeft de Douane een automobilist aangehouden omdat hij 1580 illegale sigaretten bij zich had. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Op dezelfde A1 is een 26-jarige automobilist uit België en zijn 27-jarige inzittende uit Albanië aangehouden. De man uit Albanië bleek in bezit te zijn van een gestolen verblijfsvergunning en een vals rijbewijs. De politie onderzoekt de zaak.

In de buurt van Venlo trof de Koninklijke Marechaussee een man aan met een honkbalknuppel. Ook troffen zij een man aan die een ploertendoder bij zich had. Beide mannen kregen een bekeuring van 500 euro. De knuppels zijn in beslag genomen.

Op de Rijksweg A12 bij Arnhem is een 56-jarige man aangehouden. Hij bleek nog voor ruim 5100 euro aan boetes open te hebben staan. De man kon de boetes niet direct betalen en is aangehouden. Een 27-jarige man bleek ook boetes open te hebben staan. Hij moest ruim 960 euro betalen.

Bij Heerlen trof de Koninklijke Marechaussee een man aan die in het bezit was van drie busjes pepperspray. De man kreeg een bekeuring van 150 euro. De pepperspray is in beslag genomen.

In Duitsland trof de Duitse Douane een man aan die in bezit was van 2800 illegale sigaretten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

In de buurt van Beek/Wyler bleek een Nederlandse automobilist ruim 600 euro aan boetes open te hebben staan. Hij kon dit bedrag niet betalen. Zijn auto is in beslag genomen. Een Duitse automobiliste bleek nog een boetebedrag van ruim 630 euro niet betaald te hebben. Omdat zij ook niet kon betalen is haar auto in beslag genomen. De automobilisten kunnen hun auto weer ophalen als zij het boetebedrag betaald hebben.

Verder hebben de instanties op diverse locaties ruim 720 gram marihuana, 43 gram hash, 8 gram cocaïne, 105 gram heroïne en 14 joints in beslag genomen. De drugs worden vernietigd. Tegen degene die de drugs bij zich hadden is proces-verbaal opgemaakt.

Aan de controle werkten naast de Nederlandse en Duitse politiediensten ook de Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee, Inspectie voor Verkeer en Waterstaat en Rijkswaterstaat mee. De Nederlandse politiekorpsen Groningen, Drenthe, IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland- Midden en Gelderland- Zuid hebben de controles uitgevoerd samen met de Duitse Bundespolizei, de Zoll en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen mee.