Liquidatie ter nauwernood voorkomen

Geplaatst op 13 mei 2011, om 13:20 uur

APELDOORN – Een liquidatie door zware criminelen is ter nauwernood voorkomen. Een drugsbende had het mogelijk gemunt op medewerkers van een bedrijf in Apeldoorn.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De Nationale Recherche onderzoekt een tip bij  Meld Misdaad Anoniem over een op handen zijnde liquidatie in de internationale drugshandel.  Volgens de anonieme telefonische melding zou een partij van 500 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen zijn gestolen en naar Nederland zijn vervoerd. De melder, die de tip gisteren telefonisch gaf, zei dat de eigenaren van de cocaïne van plan zijn de dieven te liquideren.

In de haven van Antwerpen is op 13 april 2011 inderdaad door de douane een zeecontainer gecontroleerd en 500 kilo cocaïne aangetroffen in uitgeholde ananassen. De met drugs gevulde ananassen zijn na de ontdekking uit de container gehaald en door de Belgische douane in beslag genomen. De overige ananassen zijn vervolgens naar Nederland vervoerd om te worden afgeleverd bij een fruithandel in Apeldoorn.

In Apeldoorn zijn de vrachtauto en de lading kort voor aflevering nog een keer door de Nederlandse politie  doorzocht. Vanwege de omvang van de werkzaamheden heeft de politie daarbij gebruik gemaakt van de werkruimte van een bergingsbedrijf in Apeldoorn. De vrachtauto met de lading ananassen is na de controle vrijgegeven voor het verdere vervoer naar de Apeldoornse fruithandel.

Vermoedelijk denkt de criminele organisatie dat de cocaïne door concurrerende drughandelaren is gestolen. De in beslag genomen cocaïne is afkomstig uit Ecuador, waar al eerder grote partijen cocaïne in uitgeholde ananassen zijn onderschept. De partij van 500 kilo cocaïne, die een straatwaarde heeft van ongeveer 40 miljoen euro, is door de Belgische autoriteiten vernietigd.