17 aanhoudingen bij Ground Zero festival

Geplaatst op 12 juni 2011, om 11:45 uur

VOORST – Op zaterdag 11 juni is op het recreatiegebied Busslo het muziekfestival Ground Zero gehouden. Het festival is gemoedelijk en zonder grote incidenten verlopen. In totaal zijn 15 personen door de Officier van Justitie ter plekke bekeurd of gedagvaard in verband met drugsbezit. Twee personen zijn door de politie aangehouden nadat ze waren betrapt op drugshandel.

De politie had zich goed voorbereid op het festival. In samenwerking met de gemeente Voorst, Koninklijke Marechaussee, Bussloo Recreatie Gemeenschap, GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen), het Openbaar Ministerie en de festivalorganisatie zijn er diverse maatregelen genomen om het evenement veilig en gemoedelijk te laten verlopen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het drugsbeleid bij Ground Zero is ‘zero tolerance’, wat betekent dat drugsbezit niet is toegestaan. Om dit beleid te kunnen handhaven hebben beveiligers in opdracht van de organisatie van Ground Zero bezoekers bij de ingang gecontroleerd. Festivalgangers die drugs bij zich hadden zijn aangehouden en overgebracht naar de speciale SAFE-street.

De SAFE-street was naast het festivalterrein ingericht. SAFE staat voor Selecteren Aanhouden Fouilleren en Escorteren. De safestreet is een van het festivalterrein geheel afgescheiden werkgebied met een aantal werkunits. Deze units zijn ingericht als arrestantenverblijf, fouilleringsruimte of als gewone werkplek. Naast politiemedewerkers zijn er medewerkers van het Openbaar Ministerie om samen daadkrachtig en snel te kunnen optreden. Een aangehouden verdachte doorloopt een route door de safestreet en verlaat de straat, indien hij drugs bij zich had, met een bekeuring en/of dagvaarding. Ook wordt zijn toegangskaart in beslag genomen.

Naast de aanhoudingen wegens drugsbezit, zijn twee mannen van 20 en 21 uit Zutphen door politiemensen in burger betrapt op het verhandelen van drugs op het parkeerterrein voor de ingang. Zij zijn aangehouden. Bij hun fouillering en doorzoeking van hun auto is een hoeveelheid XTC en amfetamine aangetroffen. De afhandeling van deze zaak is niet via de safestreet verlopen. De verdachten zijn in verzekering gesteld en de politie stelt een nader onderzoek in.