Drugscontroles in verkeer na Ground Zero - GelreNieuws        

Drugscontroles in verkeer na Ground Zero

Geplaatst op 12 juni 2011, om 11:50 uur


VOORST
– De politie heeft op zaterdagavond 11 juni na het dancefestival Ground Zero weggebruikers niet alleen op alcohol maar ook op drugsgebruik gecontroleerd. Een deskundige van Drugs Expertise Nederland hielp om een indicatie te geven van drugsgebruik.

In totaal was bij negen bestuurders het vermoeden van drugsgebruik. Van hen is bloed afgenomen. Daarnaast bleken 18 bestuurders teveel gedronken te hebben.

Een deskundige van Drugs Expertise Nederland hielp bij de controle. Als de deskundige het vermoeden had dat de bestuurder onder invloed van drugs was gaf hij dit door aan de controlerende agent. Een GGD-arts was bij de controle aanwezig om ter plekke bloed af te nemen van deze negen bestuurders. Ook kregen zij een rijverbod van 12 uur. Nadere analyse bij het Nederlands Forensisch Instituut moet uitwijzen hoeveel drugs men had gebruikt.

In totaal is bij 3818 bestuurders een blaastest afgenomen. De bestuurders die teveel gedronken bleken te hebben zijn aangehouden en ter plekke aan een ademanalyse onderworpen. Tegen 18 bestuurders, waaronder vier beginnend bestuurders, maakt de politie proces-verbaal op wegens rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder die het meest had gedronken blies 1,7 promille. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook drie anderen zijn voorlopig hun rijbewijs kwijt. De overige bestuurders kregen een tijdelijk rijverbod.

Naar schatting vallen er jaarlijks ongeveer 80 verkeersdoden, vooral jongeren, als gevolg van rijden onder invloed van drugs. Het risico op een ongeval is bij softdrugs drie groter dan dat een weggebruiker geen drugs had gebruikt. Bij cocaïne is dat vier keer en bij een combinatie van drugs zelfs tien keer.

Bestuurders die onder invloed van drugs rijden riskeren een geldboete van enkele honderden euro’s, een rijontzegging van enkele maanden, een verplichte cursus en bij recidive zelfs gevangenisstraf. Dit geldt niet alleen voor automobilisten en motorrijders maar ook voor snor- en bromfietsers. Bij eventuele schade keert de verzekeraar meestal niets uit als er sprake is van drugsgebruik.