Verdachten overvallen Harderwijk aangehouden

Geplaatst op 21 juni 2011, om 11:28 uur

HARDERWIJK – Tijdens een grote politieactie heeft de recherche dinsdagochtend 21 juni in verschillende plaatsen vier verdachten van twee overvallen in Harderwijk aangehouden.

Onder andere door tips na uitzending van beide overvallen in het programma Opsporing Verzocht hebben tot de aanhoudingen. De verdachten zijn ingesloten voor verder verhoor. De politie heeft vanmorgen in alle vroegte in Harderwijk en Lelystad vier mannen (25, 29, 26 en 19 jaar) aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij een tweetal overvallen in Harderwijk.

Na de aanhoudingen vond in aanwezigheid van de officier van justitie en de Rechter-commissaris in zeven woningen een doorzoeking plaats. Hierbij is voor het onderzoek een aantal zaken in beslag genomen.

Het politieonderzoek startte op vrijdag 3 december toen rond 21.45 uur een overval werd gepleegd op een Intertoyswinkel aan de Donkerstraat in Harderwijk. Twee jonge mannen met een getinte huidskleur bedreigden rond sluitingstijd een jong personeelslid die buiten de winkel controleerde of alle spullen binnen waren gezet. De eigenaresse die binnen stond deed de deur niet open, waarna de overvallers er zonder buit vandoor gingen. Er werd nog wel een schot gelost, maar hierbij raakte niemand gewond.

Nauwelijks twee weken later vond er in Harderwijk weer een overval plaats. Nu was de Primerawinkel aan de Nassaulaan het doelwit. Een klant, die kennelijk niet was opgemerkt, bemoeide zich met de overval waarna de overvallers zonder buit te voet vluchtte. Ook hier was een tiener bedreigd met een vuurwapen.

Bij deze overval verloor één van de overvallers zijn pistool. Forensisch onderzoek aan het pistool toonde aan, dat dit wapen ook bij de overval op de Intertoyswinkel was gebruikt.

Gedurende het onderzoek kreeg de politie zicht op de mogelijke verdachten. In maart werd bij het programma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan beide overvallen. Er werden camerabeelden getoond van de overval op de Primerawinkel en onder andere door de tips van kijkers konden vandaag de vier verdachten worden aangehouden.

Na de aanhouding heeft de politie de slachtoffers van beide overvallen op de hoogte gesteld van de aanhoudingen.