Honderdste hennepkwekerij in 2011 opgerold

Geplaatst op 29 juli 2011, om 22:16 uur

APELDOORN – Met het oprollen van een hennepkwekerij in Doetinchem heeft de politie deze maand in de regio Noord- en Oost-Gelderland de honderdste hennepkwekerij van dit jaar opgerold. 

Er werden 77 verdachten aangehouden en de meeste kwekerijen zijn in de Achterhoek en Apeldoorn ontmanteld. Naast het oprollen van kwekerijen investeert de politie steeds meer in de onderzoeken naar degenen, die achter de kwekerijen zitten met de bedoeling om hen financieel te treffen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het Openbaar Ministerie.

Anonieme meldingen, een lekke waterleiding, een brand of een scherpe neus van een agent; hierdoor worden meestal de hennepkwekerijen opgerold. Afgelopen weekend werd door een getuige een inbraak in een woning in Doetinchem gemeld. Hierbij werd door agenten een hennepkwekerij ontdekt en dit bleek de honderdste hennepkwekerij van dit jaar in deze politieregio te zijn. Uit onderzoek is gebleken, dat de aangehouden inbreker het niet op de hennepplanten had voorzien.

Aantallen
Tot nu toe zijn er bij de honderd plantages al bijna 40.000 planten vernietigd. Er werden 77 verdachten aangehouden en bij sommige onderzoeken dienen de telers nog te worden aangehouden. De grootste vangst werd in Winterswijk gedaan toen een surveillerende agent bij een pand een hennepgeur waarnam. Bij een inval werden 3500 planten en 140 kilo aan gedroogde toppen aangetroffen. Er werden direct enkele verdachten aangehouden. Later werden in dit onderzoek nog twee hennepkwekerijen opgerold en het totaal aantal aanhoudingen kwam op negen. De verdachten waren afkomstig uit Nijmegen en Arnhem.

Risico’s
Bij een groot aantal hennepkwekerijen wordt de stroom illegaal afgetapt. Dit zorgt voor extra risico’s met betrekking tot branden. Zowel de diefstal van stroom als het kweken van hennep wordt in het proces-verbaal opgenomen. Naast dit strafrechtelijke traject volgt er ook een navordering van de energiemaatschappij. Ook zijn er steeds meer woningcorporaties die huurders de huur opzeggen wanneer in hun woning een hennepkwekerij wordt ontdekt.

In de portemonnee treffen
In het verleden beperkte de aanpak van hennepplantages zich voornamelijk tot het ontruimen van de hennepplantages en uiteraard het aanhouden van de eigenaar. Nu wordt veel meer geïnvesteerd in het terug krijgen van het geld dat is verdiend met de hennepteelt, ook wel het wederrechterlijk verkregen voordeel genoemd. Zo wordt de crimineel daar getroffen waar het hem het meest raakt: in zijn portemonnee.

‘Kaal plukken’
Vooral bij hennepkwekerijen is het relatief eenvoudig om criminelen financieel ‘kaal te plukken’ omdat je het strafbare feit al kunt bewijzen (de hennepteelt). Er wordt dan berekend hoeveel geld er ongeveer verdiend is met de hennepteelt. Dit hangt ondermeer af van het aantal oogsten die er zijn geweest. Als duidelijk is hoeveel geld er ongeveer met de criminele activiteit is verdiend, legt de politie beslag op bijvoorbeeld dure auto’s, sieraden en woningen van verdachten. Wel zal ook hierbij het wederrechterlijk verkregen voordeel worden berekend en waar mogelijk achteraf het voordeel op de verdachten worden teruggehaald. In 2011 werd er beslag gelegd op diverse voertuigen en woningen en werd er tot nu voor een bedrag van om en nabij 1.085.637 euro aan processen-verbaal wederrechtelijk verkregen voordeel opgemaakt.

Stijgende lijn
In de jaren 2008 en 2009 rolde de politie Noord- en Oost-Gelderland nog respectievelijk 93 en 122 kwekerijen op. In 2010 werden in totaal 176 kwekerijen opgerold. Hierbij werden in totaal bijna 65000 hennepplanten aangetroffen en vernietigd.

Tips
De politie blijft aandacht aan deze vorm van criminaliteit besteden. Tips zijn welkom bij 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Cijfers

Team                        Hennepkwekerijen           Hennepplanten  +  grammen             
Aalten                1           558
Apeldoorn Noord              14         6788
Apeldoorn Zuid                9         4984
Berkelland                4         2157
Bronckhorst                2           268
Doetinchem              12         4460            + 17241
Eerbeek Brummen                1               0
Elburg Oldebroek                5           976
Epe                3           399
Ermelo Putten                4           711
Harderwijk                6         2841              +   1000
Heerde Hattem                3         1512
Lochem                1               0
Montferland                5         3132
Nunspeet          Geen               0
Oost Gelre                1           246
Oude IJsselstreek              11         2429              +   3688
Voorst                1             70
Winterswijk                7         5983
Zutphen              10         2488
Totaal            100       39996              + 22901