Brandweer vangt ontsnapte beermarter - GelreNieuws.nl

Brandweer vangt ontsnapte beermarter

Geplaatst op 8 september 2011, om 18:01 uur

EPE – Bevelvoerder Duko van der Sluis van de Eper brandweer keek donderdagmiddag wel heel vreemd op toen hij de oproep op zijn alarmontvanger zag. Een beermartervrouwtje moest uit een hoge boom worden gered.

Het beermartervrouwtje ontsnapte woensdagmiddag, tijdens de heftige rukwinden die toen over Epe trokken, uit haar verblijf op Dierenpark Wisse.  “Waarschijnlijk heeft ze toen een tak kunnen grijpen die door de wind naar beneden werd geblazen,” zegt Lucienne van de Poll van het dierenpark. “Maar helemaal zeker weten doen we dit niet.” En ja, beermarters zijn uitstekende klimmers en klauteraars.

Meestal gaat een ontsnapt dier uit zichzelf wel weer het verblijf in, zegt Van de Poll, maar dat gebeurde in dit geval niet. De beermarter koos ervoor de nacht door te brengen in de top van een boom, op twintig meter hoogte. Toen ze ook donderdagmorgen geen aanstalten maakte haar verblijf  weer op te zoeken, benaderde Van de Poll de brandweer met de vraag of die hen kon helpen.

De Eper brandweer werd ingeschakeld. Met de eigen, uitschuifbare ladder was weinig te beginnen. “Bovendien ging het natuurlijk ook in de eerste plaats om onze eigen veiligheid. Daarom hebben we de hoogwerker uit Apeldoorn laten komen, zegt van der Sluis.

De beermarter bleef echter niet rustig zitten toen ze de brandweermannen zag naderen. Ze ging van de ene naar de andere boomtop. “Met de hoogwerker zou het dus niet lukken,” aldus Van der Sluis. Uiteindelijk werd in overleg besloten de waterspuit op de beermarter te zetten. Binnen enkele seconden viel ze naar beneden, waarbij haar val door takken werd gebroken. Op de grond kreeg ze meteen een net over zich heen en werd ze naar binnen gedragen om te worden onderzocht. Ze bleek geen letsel te hebben opgelopen en kon weldra weer worden herenigd met het beermartermannetje in het verblijf.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com