Dode bij ongeluk met bouwkraan in Heerde

Geplaatst op 20 september 2011, om 11:25 uur


HEERDE –
Een 45-jarige man uit Meppel is dinsdag 20 september om het leven gekomen bij een ongeval in Heerde. De man stond voor renovatiewerkzaamheden op het dak van een woning aan de Weidebocht toen een mobiele kraan omviel. De politie en Arbeids-inspectie stellen een onderzoek in naar de toedracht.

De melding van het ongeval werd omstreeks 08.05 uur gedaan. Werknemers van een bedrijf waren bij woningen aan de Weidebocht bezig met renovatiewerkzaamheden en bevonden zich op het dak. Er werd gebruik gemaakt van een mobiele kraan waaraan een bak was bevestigd om puin en dakpannen in te vervoeren.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Door nog onbekende oorzaak is één van de stempels (steunen) van de kraan afgebroken, waarna het voertuig kantelde en de uitgeschoven kraan op en over het dak sloeg. Hierbij kwam één van de mannen die op het dak stond om het leven. De ander raakte niet gewond.

Het overgrote deel van het dak is weggeslagen en voordat het slachtoffer geborgen kon worden, diende de omgevallen kraan met behulp van twee andere mobiele kranen geborgd te worden. Ook dreigden delen van het dak en de zijmuur in te storten en de brandweer was behulpzaam bij het treffen van veiligheidsmaatregelen.

De bewoonster, een 82-jarige vrouw, de andere buren en personeel van het bewuste bedrijf zijn opgevangen. De woningstichting waarvoor de werkzaamheden werden uitgevoerd en buren waren bij de opvang betrokken en ook het Bureau Slachtofferhulp werd in kennis gesteld.

De omgevallen kraan is zojuist op zijn wielen geplaatst en de politie en Arbeidsinspectie stellen een onderzoek in naar toedracht van het ongeval. De afdeling bouw- en woning-toezicht van de gemeente en de woningstichting gaan nu de schade aan de bewuste woning en het aangrenzende pand inventariseren. De bewoonster wordt tijdelijk bij familie opgevangen.