Politiebikers met helmcamera op pad - GelreNieuws.nl

Politiebikers met helmcamera op pad

Geplaatst op 6 september 2011, om 13:16 uur

ACHTERHOEK – Politiebikers in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk gaan binnenkort in het weekend met een helmcamera op pad om strafbare feiten te voorkomen of om deze op beeld vast te leggen of om te gebruiken bij identificatie van de verdachte.

Na een proef met de helmcamera in Doetinchem gaan politiebikers nu ook in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk mobiel cameratoezicht uitvoeren. Afhankelijk van lokale festiviteiten of klachten over uitgaansgedrag zullen de bikers in de drie gemeenten worden ingezet. De eerste inzet is op zondag 11 september tijdens het bloemencorso en de kermis in Lichtenvoorde.

Politiebikers met een camera zijn herkenbaar aan een hesje waarop te lezen valt dat er camera- toezicht plaatsvindt. Naast beelden wordt er ook geluid opgenomen. Tijdens de proef in Doetinchem, maar ook elders in de regio blijkt, dat het cameratoezicht door politiebikers in het weekend heel preventief werkt. Vooral stappers met een glaasje teveel op, houden zich in waardoor vernielingen of mishandelingen worden voorkomen.

Vastgelegde beelden
Vastgelegde strafbare feiten kunnen worden gebruikt voor confrontatie van betrokkenen met hun gedrag. Natuurlijk kan het als bewijsmateriaal dienen in een rechtszaak en het kan de politie ook helpen bij de identificatie van verdachten die de benen hebben genomen.

Het gebruik van de camera kan ook eventueel geweld tegen de politie of andere hulpdiensten terugdringen. Bij gewelddadigheden tegen functionarissen in het publieke domein kan een rechter baat hebben bij camerabeelden om de straf te bepalen.

Wanneer er geen strafbare gedragingen zijn vastgelegd, worden de opgenomen beelden direct na terugkomst op het politiebureau gewist.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com