Profielfoto met wapens brengt politie aan de deur

Geplaatst op 24 september 2011, om 13:40 uur

APELDOORN – De politie is donderdagavond 22 september met een machtiging tot huiszoeking naar het huis gegaan van een 13-jarige jongen uit de gemeente Apeldoorn, omdat de jongen een profielfoto van zichzelf op twitter had staan waarop hij twee (nep)vuurwapens vasthield.

Een twitterende wijkagent stuitte op de foto, waarop de politie een onderzoek instelde naar de identiteit van de jongen en dezelfde avond bij hem aan de deur stond met een machtiging tot een huiszoeking. De ouders van de 13-jarige, en hun zoon, stelden zich volledig meewerkend op en bleken zich absoluut niet bewust van het feit dat de jongen met de foto de indruk wekte zich schuldig te maken aan verboden wapenbezit. De wapens waarmee hij op de foto stond bleken nepwapens te zijn en de foto bleek gemaakt in het buitenland, tijdens een vakantie. In de woning zijn geen wapens aangetroffen. Onder toeziend oog van de politie heeft de 13-jarige vrijwillig zijn profielfoto verwijderd.

Ook nepvuurwapens zijn in Nederland verboden omdat zij zich vaak nauwelijks onderscheiden van echte vuurwapens. De dreiging die er vanuit kan gaan is dus net zo hoog. Meer informatie over nepwapens is te vinden op de (jongeren) website www.vraaghetdepolitie.nl via het trefwoord nepwapens. De politie adviseert ouders ook met klem om erop toe te zien dat hun kinderen geen realistische nepvuurwapens in hun bezit hebben.