Veel schade door blikseminslag in Emst

Geplaatst op 19 oktober 2011, om 19:20 uur


EMST –
Door blikseminslag is woensdagmiddag 19 oktober aan de Hanendorper- weg in Emst een flinke gaslek en forse schades aan recreatiewoningen ontstaan. Door de inslag raakte niemand gewond.

Een man met hartklachten werd voor nader onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Tientallen recreatiewoningen raakten beschadigd door vernielde elektriciteitsleidingen, meterkasten en gebroken ruiten.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Rond 13.00 uur deed zich tijdens heftig onweer een blikseminslag voor. Door verschillende bewoners van recreatiewoningen aan de Hanendorperweg werd een soort vuurbal waargenomen. De inslag vond plaats in een boom in de berm van de Hanendorperweg, ter hoogte van recreatiepark de Bonte Vlucht.

Door de inslag werd in de berm van de weg een gat geslagen, waarbij de gasleiding, de elektriciteits- en KPN-kabel vernield werden.
In tientallen recreatiewoningen van de Bonte Vlucht, maar ook in de nabijgelegen parken het Hertenkamp, de Vliegden en de Wilhoeve ontstond schade aan elektriciteitsinstallatie en werden ruiten vernield.

Het ontstane gaslek werd door de brandweer bewaakt totdat Liander het gat later op de middag had gedicht.
Door brandweer, politie en ambulancedienst werd gezamenlijk een commandopost ingericht (copi), waaruit de hulpverlening werd gecoördineerd.

De bewoners van recreatiewoningen op de Bonte Vlucht werden geëvacueerd en opgevangen in de brasserie van de nabijgelegen camping de Wildhoeve. Het ging daarbij om in ieder geval om een vijftal gezinnen.

Zo’n 80 recreatiewoningen van de Bonte Vlucht werden geïnspecteerd om verder gevaar uit te sluiten. Nadat Liander rond 16.15 uur het gaslek in de berm had gerepareerd, was direct gevaar geweken. Omdat de gas en elektriciteitsvoorziening nog niet tot in de woningen functioneerde, werd de bewoners geadviseerd om te vertrekken of op eigen risico naar hun woningen terug te keren. Er zullen nog enkele dagen nodig zijn om de schade te herstellen.

Bij de hulpdiensten werd melding gemaakt van omgekomen paarden en/of vee. Bij een zoektocht van de politie werd dit niet aangetroffen.