Agent Apeldoorn schoot rechtmatig

Geplaatst op 17 november 2011, om 15:55 uur

APELDOORN – De rijksrecherche heeft het onderzoek naar een incident in een woning in Apeldoorn, waarbij door de politie is geschoten, afgerond. Op basis van het onderzoek concludeert het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen dat er door de politie rechtmatig en proportioneel gebruik gemaakt is van het dienstwapen.

In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 augustus 2011 ontvangt de meldkamer van de politie Noord- en Oost-Gelderland rond 00.20 uur een melding dat een man ernstig in de war is en mogelijk een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving. Als twee agenten de woning van de man betreden wordt één van de agenten vrijwel direct met twee messen bedreigd door de man. De man maakt een stekende beweging richting de eerste agent. De andere agent sommeert de man de messen te laten vallen. Daarop maakt de man wederom een stekende beweging richting de eerste agent. Hierop schiet de andere agent één keer op de man. De man raakt zwaargewond en overlijdt later in het ziekenhuis.

Het OM heeft het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche bestudeert. Uit het rapport blijkt dat de agent die geschoten heeft geconfronteerd werd met een levensbedreigende situatie van zijn collega. Daarmee was er sprake van een noodweersituatie. De conclusie die hieruit getrokken wordt is dat het vuurwapengebruik gerechtvaardigd was.

Het gaat nadrukkelijk om een incident, waarbij het slachtoffer op dat moment in een ernstig verwarde toestand verkeerde. De man en zijn gezin zijn op geen enkele wijze eerder in beeld geweest bij politie, OM en hulpverlening.

Betrokken agenten en de nabestaanden zijn geïnformeerd over de beslissing van het OM. In verband met de privacy van de nabestaanden worden geen verdere mededelingen gedaan over het incident.