Politieregio Oost-Nederland lijkt een feit

Geplaatst op 28 november 2011, om 22:12 uur

DEN HAAG – Minister Opstelten blijft heilig geloven in de politieregio Oost-Nederland. Als de nationale politie wordt ingevoerd, gaan de vijf korpsen in Overijssel en Gelderland op in 1 politieregio, met 81 gemeenten en 3,2 miljoen inwoners de grootste van de beoogde tien regio’s.

Een motie van de ChristenUnie, die graag Overijssel en Gelderland los wil koppelen, krijgt waarschijnlijk niet voldoende steun in de Tweede Kamer. Het CDA neemt genoegen met een evaluatie over drie jaar.

Lokale en provinciale autoriteiten vrezen dat zo’n grote politieregio niet goed werkt, maar Opstelten is overtuigd van het tegendeel, zei hij maandag in de Kamer. Hij voelt er niets voor Oost-Nederland alsnog te splitsen; dat zou minder effectief worden en juist weer meer menskracht aan organisatie kosten.

Opstelten benadrukte verder dat lokale noden niet zullen worden weggedrukt door landelijke. „Er is geen gevaar, dat is mijn overtuiging. Er is altijd al oog geweest voor deze balans, dat is een natuurlijk gegeven en dat zal bij de nationale politie niet anders zijn.” De minister zei verder ‘heel positief’ te staan tegenover plannen uit de Kamer om de aanwezigheid van de wijkagent wettelijk te verankeren.