OM: steekpartij i’Varca Aalten was noodweer - GelreNieuws        

OM: steekpartij i’Varca Aalten was noodweer

Geplaatst op 24 januari 2012, om 21:24 uur


ZUTPHEN
– Dinsdag zijn voor de rechtbank in Zutphen de strafzaken behandeld tegen zeven verdachten die betrokken waren bij ongeregeldheden na een avondje stappen bij een jongerencentrum in Aalten op 9 januari 2011. De avond eindigde met een steekincident, waarbij vier jongeren gewond raakten.

Een inmiddels 16-jarige jongen die vier jongeren zou hebben gestoken met een mes, wordt verdacht van zware mishandeling en drie keer poging doodslag. De officier van justitie heeft gevorderd dat deze verdachte wordt ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij een beroep kan doen op noodweer en noodweerexces. Tussen verdachte en de groep jongeren bestonden al langere tijd irritaties en waren al meerdere aanvaringen geweest. De bewuste avond werd verdachte uiteindelijk opgewacht door de groep jongeren. De groep zette vervolgens de aanval in op de verdachte terwijl verdachte daar geen acute aanleiding voor gaf. Verdachte heeft, met een mes in zijn hand, slaande/afwerende bewegingen gemaakt naar de groep die hem omsingelde. In de visie van het Openbaar Ministerie (OM) is er sprake van noodweer en noodweerexces, omdat er direct gevaar dreigde voor verdachte.

Uit de groep jongeren zijn zes verdachten (vijf minderjarig en één meerderjarig) vervolgd voor openlijk geweld gepleegd tijdens de eerder genoemde ongeregeldheden. Niet alle jongeren die in het onderzoek zijn aangemerkt als verdachte, zijn ook vervolgd. Bij een aantal was er onvoldoende bewijs voor hun aandeel in de ongeregeldheden. Tegen de zes wel vervolgde verdachten zijn straffen geëist die lager zijn dan normaal wordt geëist, mede gelet op de impact die het steken op de groep heeft gehad. De officier van justitie eiste tegen vier minderjarige verdachten een werkstraf van 30 uur. Tegen één minderjarige eiste de officier 30 uur werkstraf voorwaardelijk en tegen een 19-jarige jongen een werkstraf van 50 uur voorwaardelijk. Deze laatste twee verdachten hebben tijdens de ongeregeldheden steekverwondingen opgelopen.

De rechtbank doet op 7 februari uitspraak tegen de verdachte van het steekincident. In de zaken tegen de andere verdachten is dezelfde dag uitspraak gedaan. Alle zes verdachten van openlijk geweld zijn veroordeeld tot een werkstraf van 30 uur.

Zie ook: Vier gewonden bij steekpartij in Lintelo