Twentekanaal bij Eefde voorlopig gestremd

Geplaatst op 3 januari 2012, om 16:02 uur


EEFDE
– Het is nog een groot raadsel hoe de sluisdeur in Eefde heeft kunnen vallen. Er is een groot onderzoek gestart dat mogelijk enkele dagen gaat duren. Het echte herstelwerk begint pas als de oorzaak boven water is. Dat meldde Rijkswaterstraat dinsdagmiddag tijdens een persconferentie.

De sluis raakte in de nacht van maandag op dinsdag zwaar beschadigd toen de 90 ton wegende sluisdeur naar beneden viel. “Rond 02.00 uur hoorden we een enorme knal. Toen ik vanmorgen de hond uit wilde laten was de weg over de sluis afgesloten”, laat een toch wel geschrokken buurtbewoner weten.

Een matroos op een vrachtschip heeft het ongeluk zien gebeuren. “Ik stond op twintig meter afstand. De gevaarte donderde naar beneden. Vonken, kabels, glas; het vloog allemaal door de lucht. Het valt niet te beschrijven. Heftig!”

Woensdag zullen duikers het stuk tussen de twee sluizen inspecteren. Volgens Rijkswaterstaat kan de reparatie niet eerder beginnen voordat volstrekt duidelijk is wat er precies is gebeurd. Dit om herhaling te voorkomen

Bedrijven en gemeenten aan het Twentekanaal zijn op de hoogte gesteld. Vracht moet voorlopig over de weg worden vervoerd.

In 2010 zijn reparaties gedaan aan de sluis tijdens een groot onderhoud aan de sluizen in het Twentekanaal. Daarbij zijn onder meer tandwielkasten vervangen.

[jwplayer mediaid=”53614″]