Burgemeester Zutphen weigert Wilhelmus - GelreNieuws        

Burgemeester Zutphen weigert Wilhelmus

Geplaatst op 14 maart 2012, om 14:05 uur

ZUTPHEN – Zutphense burgemeester Arnold Gerritsen is niet verplicht het zesde couplet van het Wilhelmus mee te zingen. In Zutphen is het bij gelegenheden gebruikelijk om zowel het eerste als het zesde couplet te zingen, maar Gerritsen kan zich niet vinden in de christelijke tekst van het zesde couplet en houdt daarom zijn mond dicht.

Voorzitter Sjaak Meijer van de Koninginnedagorganisatie in Zutphen ergerde zich zo aan de houding van Gerritsen, dat hij er vragen over heeft gesteld aan het landelijke bestuur van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Dat heeft nu in een reactie aan de voorzitter laten weten dat er geen protocollaire voorschriften zijn voor het zingen van het Nederlandse volkslied door burgemeesters.

Het zesde couplet begint met de strofe ‘Mijn schilt ende betrouwen, zijt Gij o God mijn Heer….’ en is een geloofsbelijdenis. Gerritsen herkent zich daar niet in en zingt volgens de gemeente al jaren niet mee. De burgemeester wil er verder niet op ingaan. Hij wil er nog wel een keer met de stichting Koninginnedag Zutphen over praten. Meijer wil de kwestie bij de volgende landelijke vergadering van de Oranjeverenigingen nog eens aankaarten, schrijft het Algemeen Dagblad.