Negen aanhoudingen voor reeks inbraken

Geplaatst op 30 maart 2012, om 12:55 uur

APELDOORN – De politie heeft donderdag negen verdachten aangehouden voor een reeks inbraken in bedrijfswagens. Ze sloegen volgens de politie toe in het hele land. In Gelderland gebeurde dat onder meer in Oldebroek en Lichtenvoorde.

De verdachten, in de leeftijd van 23 tot en met 52 jaar, worden verdacht van de volgende strafbare feiten: diefstal door middel van braak, witwassen, heling en deelname aan een criminele organisatie. Welke verdachte waarvoor verantwoordelijk is, zal nader politieonderzoek moeten uitwijzen. Meerdere aanhoudingen in een later stadium worden niet uitgesloten.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Op het moment wordt een 18-tal zaken onderzocht. De buit bestond voornamelijk uit duur en professioneel (elektrisch) gereedschap. Te denken valt aan boor- en freesmachines en laserapparatuur. Per inbraak verschilt het schadebedrag. Zo zijn er inbraken waarbij de ontvreemde goederen een waarde vertegenwoordigen tussen de 5.000 en 12.000 euro. Over het totale schadebedrag kunnen nog geen uitspraken worden gedaan. De inbraken vonden plaats door heel Nederland, onder andere in Lichtenvoorde, Staphorst, Bergentheim, Haulerwijk, Vriezenveen, Oldebroek, Putten, Almelo, Ter Aar, Erica, Hollandscheveld, en Grijpskerk.

Rechercheur doorzochten tien locaties (woningen en twee opslagruimtes) in Soest, Amersfoort, Rotterdam, Maarssen en Beverwijk. Tijdens de doorzoeking werden honderden stuks duur gereedschap, enkele tienduizenden euro’s contant geld en zeven auto’s in beslag genomen. Of de gereedschappen van diefstal afkomstig zijn, wordt nader onderzocht.

Het onderzoek werd in september 2011 gestart naar aanleiding van informatie afkomstig uit de politieregio Groningen. Naast de aandacht voor het gronddelict (inbraken / diefstal) is er in dit onderzoek aandacht besteed aan de financiële gangen van de verdachten. Werden de gestolen spullen verkocht en wat werd daar aan verdiend? Zijn er mogelijkheden om de verdachten dit geld weer af te pakken? Dat zijn vragen waar het rechercheteam zich mee bezig houdt. De in beslag genomen administratie kan hieraan bijdragen.