Nieuwe bluswagen voor brandweer Eerbeek

Geplaatst op 2 maart 2012, om 22:04 uur


EERBEEK
– Hij staat al even op de kazerne, maar sinds vrijdag is hij officieel van de Eerbeekse brandweer: de nieuwe tankautospuit. Na zestien jaar trouwe dienst is de oude 8342, het roepnummer van de Eerbeekse bluswagen, ingeruild voor een hypermoderne bluswagen die van alle gemakken is voorzien.

De nieuwe wagen, gebouwd door Dutch Rescue Vehicles in Hoogeveen, heeft een tank waar maar liefst 4300 liter water in kan. Veel meer dan zijn voorganger. Het is een vierwiel-aangedreven chassis van M.A.N. Ook is de tankautospuit voorzien van dakluiken, zodat vanaf het dak rijdend geblust kan worden in het bos. Behalve de extra grote tank is het ook bijzonder dat de pomp gedeeltelijk tussen het chassis zit. Daardoor krijgt de brandweerauto een laag zwaartepunt, is de waterpomp beter bereikbaar en is er extra veel kastruimte beschikbaar.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het voertuig is voorzien van een lier met een maximale trekkracht van 6,8 ton. Het chassis weegt 18 ton en de motor levert 340 pk. De bluswagen voldoet aan de nieuwste ARBO-eisen en is voorzien van achteruitrijd en dode-hoek camera’s.

Vrijdagmiddag werd het nieuwe voertuig onder grote belangstelling door de oude postcommandant Theo Koenders overgedragen aan de nieuwe, Koos van der Velde, in het bijzijn van burgemeester Niels Joosten van de gemeente Brummen.

Het oude voertuig is ingeruild bij Dutch Rescue Vehicles. Waarschijnlijk gaat het naar Duitsland. Daar zal deze worden ingezet bij natuurbrandbestrijding.