Zes aanhoudingen na branden in Vaassen

Geplaatst op 2 maart 2012, om 10:38 uur

VAASSEN – De politie zegt met de aanhouding van in totaal zes verdachten uit Vaassen een eind te hebben gemaakt aan een reeks brandstichtingen en vernielingen in het dorp. Een 19-jarige man, die geldt als hoofdverdachte, zit in bewaring.

Begin vorige maand meldde de politie de aanhouding van twee verdachten. Het politieonderzoek is voortgezet en er zijn nog vier jongemannen aangehouden. De verdachten zijn tussen de 17 en 24 jaar en komen allemaal uit Vaassen. Tijdens het onderzoek heeft de politie meerdere keren een beroep gedaan op buurtbewoners. Informatie van alerte mensen heeft bijgedragen aan de voortgang van het onderzoek. Ook via een twitteroproep kwam zeer bruikbare informatie binnen. De politie verdenkt de jongeren van in totaal acht brandstichtingen en van vernieling van een politieauto. Vijf branden vonden op donderdag 12, vrijdag 13 en zondag 15 januari plaats. Aan de Jasmijnstraat, Poelweg en de Jonasweg ontstond er brand in coniferenhagen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Aan de Veenweg raakte een bouwkeet beschadigd door een felle brand en aan de Schaarpan ontstond er brand aan een fiets. De politieauto moest het op donderdag 12 januari ontgelden aan de Kievitstraat. Er was een ruit ingeslagen.

Op woensdagavond 31 augustus 2011 ontstond er kort voor elf uur brand in een woning aan de Vulcanusweg in Vaassen. Er was tijdens de brand niemand in het pand aanwezig. In de woning ontstond flinke schade. De politie verdenkt de 19-jarige jongen uit Vaassen ervan dat hij deze brand heeft aangestoken.

Een deel van de groep was vermoedelijk betrokken bij een schuurbrand op zondagavond 13 juni 2010. De schuur aan de Woestijnweg brandde uit en er ontstond flinke schade. Op 5 december 2011 is er een brand ontstaan in een leegstaande rijtjeswoning aan de Spechtstraat in Vaassen. Ook deze brand is vermoedelijk door jongens uit de groep aangestoken, zegt de politie.

De politie maakt proces-verbaal op tegen de verdachten. De 19-jarige jongen uit Vaassen is 9 februari voorgeleid en door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Sinds de aanhoudingen zijn er geen brandstichtingen meer geweest.