Q-Day in Arnhem trekt 180.000 bezoekers

Geplaatst op 1 mei 2012, om 11:55 uur

ARNHEM – Koninginnedag in Arnhem trok een record aantal van 180.000 mensen naar de stad. Dat maakt de gemeente bekend. Een forse stijging ten opzichte van vorig jaar. Toen kwamen er 150.000 mensen naar de Gelderse hoofdstad.

Het aantal incidenten bleef zeer beperkt voor een evenement van deze omvang. De politie hield tussen 9 uur ’s avonds en de kleine uurtjes in totaal 33 mensen aan. De meesten vanwege vechtpartijtjes en ongeregeldheden. Ook is er een man aangehouden voor aanranding. Een ander gaf vals geld uit. Rond kwart voor elf sprong er een 16-jarige jongen van de kade in de Rijn. Dit liep goed af, maar hij heeft daarvoor wel een boete gekregen.

Met de 33 aanhoudingen spreekt de politie van een gezellige sfeer en een rustig verloop van de festiviteiten in Arnhemse centrum. Tijdens Koninginnenacht, de nacht voorafgaand aan Koninginnedag, zijn er tien mensen aangehouden.

De organisatie schrijft het succes toe aan een combinatie van het warme weer en de maatregelen die burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft genomen om het bezoek daar te beperken. Die maatregelen hebben ertoe geleid dat de grote mensenmassa’s niet langer meer naar de Nederlandse hoofdstad trekken.

Vanaf dinsdagochtend vijf uur is de gemeente Arnhem bezig geweest de rommel op te ruimen na het Oranjefeest. Ondanks het gestegen aantal bezoekers bleef de hoeveelheid achtergelaten rommel hetzelfde als vorig jaar. In totaal werd 120 kubieke meter geperst afval verzameld; duizend volle huisvuilafvalbakken.