OM eist 22 jaar cel voor de vijvermoord

Geplaatst op 24 juni 2013, om 17:11 uur

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 22 jaar tegen een 46-jarige man uit Rheden. De man wordt verdacht van de wederrechtelijke vrijheidsberoving van en de moord op een 60-jarige man uit Schijndel.

Daarnaast wordt de Rhedenaar verdacht van een poging doodslag, een poging zware mishandeling en van bedreiging gepleegd op 29 april 2012 in Rheden.

Op 20 maart 2012 werd in een vijver in Oosterbeek het lichaam van de 60-jarige man uit Schijndel aangetroffen. Daarop startte de politie direct een groot onderzoek. Gedurende het rechercheonderzoek werd duidelijk dat het slachtoffer op de avond van zijn verdwijning in Rheden was geweest. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de 46-jarige man en zijn 27-jarige vriendin. Ze werden op 15 mei 2012 aangehouden.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

In de winter van 2010 besluit het stel uit Rheden dat de vrouw prostitutiewerkzaamheden gaat uitvoeren om zo extra inkomsten te verkrijgen. In oktober 2011 meldt de man uit Schijndel, het latere slachtoffer, zich als klant. Hij begint vervolgens gevoelens voor de vrouw te krijgen en geeft haar cadeautjes en geld. Eind november 2011 meldt de vrouw dat ze wil stoppen met haar prostitutiewerkzaamheden. De man uit Schijndel vindt dat moeilijk en begint dreigbrieven te sturen. Hij eist ook het geld terug dat hij eerder aan de vrouw gaf. Eind februari 2012 krijgt de man uit Schijndel een uitnodiging van de Rhedense om te komen praten over een terugbetalingsregeling.

In de avond van 29 februari meldt de man uit Schijndel zich bij de woning van het stel in Rheden. De man wordt vervolgens onder schot gehouden en gedwongen om een verklaring te tekenen waarin hij aangeeft dat de vrouw hem geen geld meer verschuldigd is. Vervolgens wordt de man met handen en voeten gebonden en wordt hij gedrogeerd met GHB. In de ochtend daarop rijdt de 46-jarige man uit Rheden met het slachtoffer in de kofferbak richting Duitsland. Ter hoogte van Drempt rijdt de man het bos in en vervolgens wurgt hij de man uit Schijndel. Een dag later rijdt de Rhedenaar met het stoffelijk overschot naar Oosterbeek waar hij het lichaam in een vijver achter laat.

Volgens de officier van justitie blijkt uit het onderzoek dat de 46-jarige man het slachtoffer met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht en is er derhalve sprake van moord. Ook wordt hij verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, diefstal en het wegmaken van het stoffelijk overschot. Op 29 april 2012 zou de man zich bovendien schuldig gemaakt hebben aan een poging doodslag op zijn 27-jarige vriendin. Tijdens een ruzie grijpt hij haar bij de hals en probeert haar te wurgen. Vervolgens schieten twee vrienden van de vrouw, die door haar zoon zijn gealarmeerd over de ruzie, te hulp. Er ontstaat een worsteling waarbij de Rhedenaar op één van de vrienden probeert in te steken met een mes en de ander bedreigd. Ook voor deze feiten acht de officier de 46-jarige man schuldig.

De officier acht een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. De 46-jarige Rhedenaar heeft zich schuldig gemaakt aan het ernstigste delict uit het wetboek. Hij heeft het slachtoffer het leven ontnomen en vervolgens door het verbergen van diens lichaam zijn familie wekenlang in onzekerheid gehouden. Ook valt hem aan te rekenen dat door het in het water leggen van het stoffelijk overschot de familie geen afscheid meer kon nemen. Straf verhogend werkt, volgens het Openbaar Ministerie, ook dat hij het slachtoffer voor zijn dood eerst uren van zijn vrijheid beroofd waardoor deze zeer angstige momenten doorgemaakt moet hebben.

Alles afwegende eist de officier een gevangenisstraf voor de duur van 22 jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.