Koning op het strand, bloedvergieten in Gelderland

Geplaatst op 30 november 2013, om 18:44 uur

ARNHEM – Terwijl het strand van Scheveningen het decor is van de aankomst van prins Willem Fredrik, gespeeld door acteur Huub Stapel, is Gelderland het toneel van nagespeelde gevechten tegen de Fransen, zoals die eind november 1813 woedden. Dat gebeurt ter gelegenheid van de nationale viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. 

Op de Mandelabrug in Arnhem is zaterdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan 2000 militairen die sneuvelden bij de Bestorming van Arnhem. Daar vonden 200 jaar geleden zware gevechten plaats tussen Franse en Pruisische troepen bij de toenmalige Rijnpoort. Een tekst die aan die periode herinnert, is blijvend bevestigd aan de oprit van de Mandelabrug ter hoogte van de Rijnstraat.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Zondagmiddag wordt de Slag om de Veluwezoom nagespeeld. In 1813 was Nederland onderdeel van het Franse keizerrijk onder leiding van Napoleon Bonaparte. Kozakken uit Rusland en Pruisische troepen trokken langs de IJssel om de Fransen uit Nederland te verdrijven. Bij Veessen kwamen de Kozakken over de IJssel. Het veer tussen Veessen en Fortmond heet nog altijd het Kozakkenveer. Ook bij Zutphen vonden hevige gevechten plaats. De Fransen werden daar pas in 1814 definitief verslagen.

De herdenkingen en andere activiteiten rond de gevechten in Gelderland maken deel uit van de nationale viering van de 200ste verjaardag van het Koninkrijk der Nederlanden. De terugkeer van de Oranjes op het strand van Scheveningen wordt zaterdag nagespeeld en live uitgezonden door de NOS. Zaterdagavond is het Koninkrijksconcert in Den Haag. Vanuit iedere Gelderse gemeente is daar een vertegenwoordiger aanwezig. Dat zijn zoveel mogelijk gewone burgers die een speciale band hebben met het koningshuis.

Tekst: Omroep Gelderland