‘Witte voetjes’ actie in regio

Geplaatst op 19 november 2013, om 15:15 uur

REGIO – De politie Oost-Nederland heeft de afgelopen twee weken op bijna tachtig plekken in Overijssel en Gelderland de zogeheten ‘Witte voetjesacties’ uitgevoerd. Deze actie is bedoeld om mensen bewust te maken van de kans op een inbraak of insluiping in hun woning. De acties maakten deel uit van het Donkere Dagen Offensief wat de politie tijdens de donkere herfst- en wintermaanden voert.

De witte voetjesactie confronteert bewoners met hun eigen gedrag en de risico’s daarvan. Tijdens de bezoekactie namen agenten, soms vergezeld door medewerkers van de gemeente, papieren voetafdrukken mee en legden die via open deuren, ramen en schuifpuien in huizen en schuurtjes met de tekst ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn…’. Bij woningen die niet goed afgesloten bleken te zijn, kreeg de bewoner naast het witte voetje ook preventieadviezen en werd uitgelegd wat het doel van de actie was.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De acties in het grote gebied leverden veelal dezelfde aandachtspunten op. Vaak bleken poortdeuren niet op slot en troffen agenten onafgesloten achterdeuren aan. De reacties van inwoners op de acties waren doorgaans positief. Veel mensen realiseerden zich niet hoe gemakkelijk ze het inbrekers maakten.

De politie zal ook de komende donkere dagen doorgaan met deze en andere acties tegen woninginbraken.

Uit de aangifte van inbraken en insluipingen die de afgelopen tijd en voorgaande jaren hebben plaatsgevonden blijkt dat een deel van de inbraken wordt gepleegd tussen het eind van de middag en begin van de avond. Veel mensen eten standaard rond dat tijdstip. Als er in een woning rond die tijd geen licht brand, wijst dat vaak op de afwezigheid van de bewoners. Een dief kan op dat moment zijn slag slaan. Bij afwezigheid rond dit moment van de dag is het verstandig om verlichting met een tijdschakelaar in te stellen.

De politie heeft enkele tips op een rijtje gezet:
– Maak gebruik van goed hang- en sluitwerk
– Sluit ’s nachts ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht.
– Toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of –rek.
– Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten.
– Zorg voor goede buitenverlichting
– Probeer hagen dusdanig te snoeien dat buurtgenoten de woning in de gaten kunnen houden.