Eis: 10 jaar cel en tbs voor wurgmoordenaar

Geplaatst op 5 maart 2014, om 16:51 uur

ZEVENAAR – Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 32-jarige verdachte 10 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist. De man zou in de nacht van 22 op 23 juli 2013 zijn ex-vriendin gewurgd hebben in haar huis in Zevenaar.

Op 22 juli 2013 zou de man tegen bekenden gezegd hebben dat hij van plan was om zijn ex-vriendin iets aan te doen. Onder invloed van alcohol en cocaïne is hij vervolgens naar het huis gereden van het slachtoffer. Daar heeft hij, door gebruik te maken van een ladder,  ongezien het huis binnen kunnen dringen. In de slaapkamer heeft hij zijn ex-vriendin vervolgens omgebracht door haar te wurgen. De volgende ochtend is de vrouw gevonden door haar 7-jarige zoontje.

De verdachte verklaarde op zitting dat hij naar het huis ging om spullen op te halen. In de slaapkamer zou het tot een worsteling gekomen zijn, met uiteindelijk de fatale afloop.

De officier van justitie wees er in zijn requisitoir op dat de verdachte in de weken voorafgaand aan de moord meerdere bedreigingen geuit heeft  aan het adres van het slachtoffer. Volgens de officier moet de laatste maand van het slachtoffer er één zijn geweest van veel onrust en angst. Zo heeft verdachte bijvoorbeeld een dode kat opgehangen bij haar huis in de buurt. Ook zou hij een paar dagen voor de moord de auto van het slachtoffer hebben gesaboteerd, waardoor haar auto onbestuurbaar was geworden. Op de avond zelf zou hij aangekondigd hebben dat hij zijn ex-vriendin  iets aan wilde doen. Ook zijn er voorbereidingshandelingen gepleegd, zoals het zoeken naar een ladder en het dragen van handschoenen. Deze omstandigheden samen maken dat er volgens de officier van justitie sprake is van voorbedachte raad en dus van moord.

Volgens de officier is een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar op zijn plaats. De maatschappij is ernstig geschokt door de omstandigheden waaronder het delict is begaan. Verdachte is namelijk de woning van het slachtoffer binnengedrongen en heeft haar vermoord terwijl haar 7-jarige zoon thuis was. Dit jongetje heeft zijn moeder de volgende dag dood gevonden. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het zwaarste delict uit het Wetboek van Strafrecht. Uit deskundige rapportages blijkt dat de verdachte leidt aan een persoonlijkheidsstoornis. Om recht te doen aan de ernst van het feit eist de officier naast een gevangenisstraf van 10 jaar ook TBS met dwangverpleging zodat verdachte behandeld wordt.

Zie ook:

–  Dode vrouw in woning Zevenaar gevonden
–  Man vast voor dode vrouw Zevenaar
–  Tweede man opgepakt voor moordzaak
–  Verdachte moordzaak Zevenaar uitgeleverd
–  Verdachte bekent doden van Zevenaarse
–  Man verdacht van ombrengen ex