Vroegere tijden herleven in Beekbergen

Geplaatst op 6 september 2014, om 15:42 uur

foto: Jean-Marc RegelinkBEEKBERGEN – In het weekend van 6 en 7 september heeft de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM) het grootste stoomtreinenfestival van Nederland georganiseerd. 

Tijdens het jaarlijks terugkerende festival onder de naam  “Terug naar Toen” kunnen liefhebbers van stoom hun hart ophalen. Op de beide dagen zijn een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven actief. De locomotieven die een lengte hebben van 23 meter en 130 ton wegen behoren tot de grootste die in Europa hebben rond gereden.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

In Beekbergen waren de locomotievenloods, een aantal modelbanen en het museumdepot te bezichtigen, ook was er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modeltrein banen te verkrijgen was. Demonstraties als kolen laden, water nemen en draaien op een rangeerschijf gaven de bezoekers een indruk hoe het is om op een stoomdepot te werken.

Op een station in Loenen waren ook diverse activiteiten waaronder een draaimolen voor de kinderen, echte miniatuurtreinen waarop kinderen konden rijden. Ook werden daar stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine operationeel.
De vrijwilligers van de VSM maakte het mogelijk om met een passagiersstoomtrein tussen Dieren en Apeldoorn heen en weer te reizen.