Zorginstelling Beekbergen: ‘Elke dienst word ik aangevallen’

Geplaatst op 8 december 2014, om 08:12 uur

EOBEEKBERGEN – De zorginstelling voor gehandicapten Het Hietveld in Beekbergen ligt zwaar onder vuur. Niet alleen familieleden van bewoners, maar ook medewerkers en oud-medewerkers luiden de noodklok over wantoestanden.

Op televisiezender NPO 2 bij het EO tv-programma Dit is de Dag Onderzoek is maandagavond een reportage te zien. Ondertussen wil de zus van de 63-jarige Joke opheldering over de dood van haar zusje. Ze kwam onder verdachte omstandigheden om het leven.

De Beekbergse zorginstelling is een onderdeel van zorgorganisatie Pluryn. Onder meer door bezuinigingen worden de werknemers blootgesteld aan extreme werkdruk. Zowel ouders van cliënten als (ex-)personeel vindt dat het zo niet langer kan. Toen EO in gesprek was over de situatie met (ex-)medewerkers en ouders van cliënten vond Joke de dood. Ze werd aangevallen door een medebewoonster, voor wie het personeel al eerder meerdere malen had gewaarschuwd. Ze brak haar arm.

Anderhalve dag later vond het personeel Joke levenloos in haar kamer. Ze werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, maar de volgende dag overleed ze alsnog. Uit onderzoek in gebleken dat ze niet een natuurlijke dood is gestorven. Groepsleidster Elisabeth Ebbinge, die het slachtoffer jarenlang begeleidde, toont zich in de tv-uitzending verbijsterd: „Wat moet er nog meer gebeuren voordat er wordt geluisterd naar het personeel?”

De familie van Joke eist opheldering over de zaak. „ Pas een maand later kreeg ik te horen via het EO-team dat me zusje Joke was geduwd. Ik denk dan: wat hebben ze te verbergen?” De zus wil nu dat Joke wordt opgegraven om alsnog duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak.

Zorgorganisatie Pluryn erkent de problemen tegenover De Telegraaf, die volgens de zorgorganisatie begin 2012 begonnen. „De veiligheid voor cliënten en medewerkers onvoldoende gewaarborgd was. Er zijn hierdoor incidenten geweest. Die betreuren wij zeer.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meldt ‘zeer intensief bezig te zijn’ met Het Hietveld, Zolang het onderzoek loopt zullen daarvoor verder geen mededelingen over worden gedaan. Het EO tv-programma Dit is de Dag wordt 21.25 uitgezonden op NPO2.