Arrestaties in A’doorn: afpersing en uitbuiting

Geplaatst op 5 februari 2015, om 10:36 uur

foto: APELDOORN – In een omvangrijk onderzoek naar een criminele organisatie in Apeldoorn heeft de politie dinsdag twee belangrijke verdachten aangehouden. Onder leiding van het Openbaar Ministerie doet de politie al geruime tijd onderzoek naar een groep verdachten die zich bezighouden met afpersing, uitbuiting en witwassen.

De politie heeft op 3 februari op vier plekken in Apeldoorn zoekingen gedaan. Er werd gezocht in een illegaal bordeel, een autogarage en twee huizen. Een 23-jarige verdachte kon in Apeldoorn aangehouden worden, een 49-jarige man werd in de Penitentiaire Inrichting in Arnhem aangehouden. Ze worden beiden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Klanten prostituees afgeperst
De mannen worden er verder van verdacht dat ze prostituees illegaal aan het werk hebben gezet en deze vrouwen hebben uitgebuit. Ze zouden bovendien aan de prostituees hebben gevraagd om hun klanten te chanteren. De politie is bekend met een geval waarbij de klant van een prostituee in Apeldoorn voor vele tienduizenden euro’s werd afgeperst.

Meer slachtoffers
Mogelijk zijn er meer mannen die op deze manier slachtoffer geworden zijn. De politie roept deze mannen nadrukkelijk op om zich te melden nu de criminele organisatie opgerold is. Deze mannen kunnen de recherche bellen via 0900-8844 of door anoniem te bellen via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Deze mannen kunnen erop rekenen dat de politie vertrouwelijk met hun informatie omgaat.

Auto’s in beslag genomen
De criminele organisatie heeft de verkregen winst vermoedelijk witgewassen via autohandel. Daarom hebben de politie en het Openbaar Ministerie beslag gelegd op meerdere auto’s. Er wordt verder onderzoek gedaan om op meer zaken beslag te leggen.

Autohandelaren afgeperst
De politie heeft aanwijzingen dat verschillende autohandelaren zijn afgeperst. Nadat er verschillende auto’s aangekocht werden door de verdachten begonnen de afpersingen. Mogelijk zijn er meer autohandelaren slachtoffer geworden. De politie komt graag met hen in contact, dat kan door de recherche te bellen via 0900-8844 of door anoniem te bellen via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. De politie en het Openbaar Ministerie zullen het onderzoek de komende tijd onverminderd voortzetten. In de afgelopen weken zijn er al meerdere aanhoudingen verricht, vermoedelijk zullen er ook nog aanhoudingen volgen.

foto: 150204-pb-onderzoek-widia-afb1