Snel internet in buitengebieden bevorderd

Geplaatst op 17 april 2015, om 13:28 uur

Glasvezel_in_animatieREGIO – Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) ziet mogelijkheden om snel internet in buitengebieden verder te bevorderen. Voor de provincie Gelderland is dit goed nieuws, omdat glasvezel in de Achterhoek zo een stuk dichterbij komt. Minister Kamp wil radiofrequenties vrijgeven zodat bedrijven deze vervolgens kunnen gebruiken voor het aanbieden van snel draadloos internet.

Momenteel is het voor buitengebieden in Gelderland vrijwel onmogelijk gebruik te maken van snel internet, omdat het aanleggen van kabels niet rendabel is.

Minister Kamp: “Snel internet draagt bij aan meer ondernemerschap en economische groei. Bijna alle huishoudens en bedrijven in Nederland hebben al toegang tot een snelle internetverbinding. In buitengebieden zijn er tientallen lokale initiatieven van gemeenten en provincies voor sneller internet. Deze extra maatregelen vanuit het kabinet komen daar nu bij. We willen snel internet stimuleren voor de ruim driehonderdduizend bewoners en bedrijven in dunbevolkte gebieden die deze toegang nog niet hebben, zodat ook de economie in de regio kan worden aangejaagd.”

Ondernemers kunnen vanaf 1 september bij de overheid een vergunning aanvragen om via een radiofrequentie draadloos internet in een bepaald gebied aan te bieden. Er wordt dan een zendmast geplaatst die gekoppeld is aan het internet. Op dit moment doet 13 procent van de bedrijven in Gelderland het zonder snelle breedbandverbinding. Dat is zonde, want breedband kan een erg belangrijke rol binnen een bedrijf spelen. Zo zijn er veel bedrijven met professionele hosting of een eigen server die gebaat zouden zijn met de komst van breedband.

Inmiddels heeft een ondertekening van het glasvezelnetwerk project van de provincie Gelderland plaatsgevonden. Daaruit zou je dus kunnen concluderen dat glasvezel naar de Achterhoek komt. Er moet echter rekening worden gehouden met een voorwaarde: een minimale deelnamedichtheid van tenminste 50% van de bewoners. Minister Kamp heeft de volgende uitspraken gedaan over het project in Gelderland: “De provincie Gelderland is bezig met de voorbereidingen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in buitengebied. Ik heb vernomen dat ook daar een aantal partijen gaat samenwerken om de behoefte aan nieuwe diensten en functionaliteiten, zoals zorgdiensten, over dat nog te realiseren glasvezelnetwerk in het buitengebied duidelijk te krijgen. Dat is wat mij betreft een goede zaak. De ervaringen met (de behoefte aan) nieuwe diensten en functionaliteiten bij dit soort initiatieven biedt weer kennis en ervaring die andere initiatieven verder helpt. Ook na de lancering blijf ik daarom werken aan het uitbreiden van het platform met relevante ervaringen en ‘best practices’.”

Met het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) kunnen bedrijven extra geld ophalen voor toekomstige investeringen. Het ministerie van Economische Zaken pleit er in Brussel voor dat projecten op het gebied van snel internet in aanmerking komen voor dit fonds. Bovendien wil de bewindsman dat er geen belasting komt op telecommunicatie-infrastructuur als kabels en buizen, zodat deze langer ongebruikt in de grond mogen liggen. Volgens de bewindsman moet dit fiscaal mogelijk zijn. Met dit initiatief zou de aanleg van snelle netwerken in buitengebieden gestimuleerd worden.