Arrestaties voor dodelijke woningoverval Winterswijk

Geplaatst op 4 juni 2015, om 08:49 uur

foto: Persbureau HeitinkWINTERSWIJK – Tijdens een internationale politieactie waarbij werd samengewerkt met de Russische, Franse, Moldavische en Italiaanse autoriteiten zijn in Frankrijk, Rusland en Moldavië drie mannen aangehouden op verdenking van het plegen van een woningoverval in Winterswijk op 2 juli 2014. Bij deze overval kwam de 52-jarige Erik te Selle om het leven.

Woensdagavond 2 juli 2014 werd een echtpaar in hun huis aan de Groenloseweg in Winterswijk overvallen. De vrouw werd door drie mannen overmeesterd, gekneveld en ze moest haar pas en pincode afgeven. Kort hierna vertrokken de mannen. Pas als agenten de omgeving uitkammen, vinden ze Te Selle onder een zeil op het terrein. De man bleek door geweld om het leven te zijn gekomen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Rechercheteam
De politie zette een groot rechercheteam op de zaak die allerlei technische en tactische opsporingsmiddelen inzette. Ook zijn in het onderzoek beelden getoond van één van de verdachten terwijl deze met de gestolen pinpas pinde, en beelden van de verdachten terwijl zij een winkeldiefstal pleegden op 30 juni in Winterswijk. Tijdens het onderzoek bleek, onder andere door het analyseren van telefoongegevens, dat er sprake was van mogelijk Moldavische verdachten. Intensieve samenwerking met de Moldavische politie en justitie heeft eerst geleid tot identificatie van de verdachten en vervolgens tot het lokaliseren van de verdachten.

Aangehouden in buitenland
Afgelopen periode zijn de drie Moldavische verdachten aangehouden Een 27-jarige man is op dinsdag 19 mei aangehouden in Frankrijk. Hij is deze week aan Nederland overgeleverd en zal vrijdag 5 juni bij de rechter-commissaris worden voorgeleid.


Eén van de verdachten bleek in Rusland te verblijven. Deze 28-jarige man wist de Russische politie op te sporen en op 22 mei aan te houden. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft inmiddels een uitleveringsverzoek ingediend bij de Russische autoriteiten, zodat hij in Nederland voor de rechter gebracht kan worden. De man bevindt zich in Rusland in de uitleveringsdetentie. Het kan enkele maanden duren voordat hij wordt uitgeleverd.

Een 28-jarige man is op 1 juni aangehouden in Moldavië. Moldavië levert geen onderdanen uit. De zaak tegen deze verdachte is om die reden recent – in de aanloop naar de aanhouding – overgedragen aan de Moldavische autoriteiten. De verdachte bevindt zich in voorlopige hechtenis en zal worden vervolgd voor een rechtbank in Moldavie. Alle resultaten van het Nederlandse onderzoek worden met Moldavië gedeeld en vice versa.

Zoekingen
In het onderzoek zijn op 2 juni huiszoekingen gedaan in Moldavië (Varnita) en op 3 juni in Italië (Ancona). De zoeking in Italië vond plaats omdat één van de verdachten hier kort na de overval enige tijd verbleef. In de afgelopen maanden zijn er door het rechercheteam en het Openbaar Ministerie Oost-Nederland verschillende bezoeken gebracht aan Moldavië, Rusland en Italië om de samenwerking af te stemmen. Ook zijn de Moldavische politie en justitie op uitnodiging van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland in Nederland geweest. De samenwerking is met alle landen zeer voorspoedig verlopen. De Nederlandse autoriteiten zijn daar zeer dankbaar voor.

De nabestaanden van de heer Te Selle zijn geïnformeerd over de aanhoudingen. Eerder zijn zij geïnformeerd over de ontwikkelingen in het onderzoek en hebben zij ingestemd met een overdracht van strafvervolging van één verdachte aan Moldavië.