VNOG geeft tips over Brandveilige feestdagen - GelreNieuws.nl

VNOG geeft tips over Brandveilige feestdagen

Geplaatst op 24 november 2015, om 11:44 uur

brandweer-zutphenREGIO – De feestdagen liggen weer in het verschiet. Wellicht bent u ook al bezig met de voorbereidingen voor dit feest. Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland (VNOG) wil u graag een paar tips geven om dit feest gezellig, maar ook (brand)veilig te vieren.

Kerstbomen
Wanneer u kiest voor een natuurlijke boom, zet deze dan in de verste hoek van de kamer (gezien vanaf de uitgang van uw kamer). Zet de boom niet in de loop- of vluchtroute of dicht bij gordijnen of andere makkelijk brandbare materialen en zorg er voor dat de boom goed stevig staat. De boom is minder brandbaar als hij vocht kan opnemen en vasthouden. Mocht de boom veel naalden verliezen of bruin worden, haalt u de boom dan weg. Koop in ieder geval een boom die niet te groot is voor uw kamer en gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen.

Verlichting
• Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting, bijvoorbeeld met een KEMA-keur en controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd.
• Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan.
• Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer.
• Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt en schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Feestversiering
Slingers, textiel, vlaggetjes en andere versieringen zijn bepalend voor de snelheid waarmee een brand om zich heen grijpt. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt de risico’s bij brand. Het is verkrijgbaar in de reguliere handel. Vraag er nadrukkelijk om. Op de verpakking kunt u zien of de versiering brandveilig is. Bij twijfel kunt u de versieringen beter niet aanschaffen.

Zorg er voor dat versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden. Als u de versiering ophangt met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden. Natuurlijk dennengroen is zeer brandbaar, en dus niet geschikt voor versiering.

Kaarsen
Kaarsen staan het veiligst in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal zijn niet brandveilig. Zet kaarsen niet te dicht bij een warmtebron (bijvoorbeeld op de vensterbank), door warmte kunnen kaarsen week worden en ombuigen. Zet kaarsen ook niet dicht bij andere brandbare materialen, zoals de gordijnen. Heeft u kinderen en/of huisdieren houd dan de kaarsen buiten hun bereik, en laat ze nooit alleen met brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten. De kaarsen in kerststukjes kunt u beter niet aansteken. Doet u het toch, laat de kaarsen dan niet te ver opbranden en zet het kerststukje in het zicht. Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor olielampen, gelbranders en dergelijke.

Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland wenst u alvast fijne feestdagen!