Slachtoffer woningoverval Rheden: ‘Ik zat helemaal onder het bloed’

Geplaatst op 2 maart 2016, om 10:46 uur

RHEDEN – Op 11 oktober 2015 wordt een man (58) overvallen in zijn huis aan de Schietbergseweg in Rheden. Hij wordt zwaar mishandeld en de drie daders gaan er vandoor met sieraden en de Mercedes van de man. Mogelijk hebben diezelfde daders ook overvallen in Arnhem en Zevenaar op hun geweten.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Slachtoffer
De drie zijn enorm agressief geweest en hebben de bewoner zwaar mishandeld. Ze zijn meedogenloos tekeer gegaan. De daders gingen er klaarblijkelijk vanuit dat er veel te halen was bij de man.

Breekijzer
Na de overval werd een breekijzer in de tuin gevonden. Waarschijnlijk hebben de daders dit achtergelaten toen de achterdeur niet op slot bleek en zijn ze het na afloop vergeten weer mee te nemen. Het is een opvallend breekijzer. Het lijkt alsof het zelfgemaakt is. Het bovenstuk lijkt aan het onderstuk te zijn vast gelast.

Buit

Audemars Piguet en ring
Ze hebben de ring van de bewoner meegenomen. Ook namen ze een horlogemee van het Zwitserse merk Audemars Piguet. Mogelijk is het glaswerk beschadigd geraakt en zitten er krassen op. Het horloge is namelijk tijdens de mishandeling hard over de grond geschaafd.

Mercedes
De mannen zijn vertrokken in de Mercedes E55 AMG van het slachtoffer. Waar ze die zondagavond 11 oktober naartoe zijn gereden, is onbekend.

Achtergelaten
Op zaterdag 17 oktober, een kleine week na de overval, wordt in de Dukenburgstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf de gestolen Mercedes teruggevonden. Er is uitgebreid sporenonderzoek gedaan en het politieteam wacht nog op de resultaten van het Nederlands Forensisch Instituut.

Meerdere overvallen
De drie daders hebben mogelijk nog meerdere overvallen op hun geweten. Er zijn opvallende overeenkomsten met twee overvallen die in 2014 zijn gepleegd. Dat zijn de overvallen op een detacheringbedrijf in Zevenaar en de overval op een vrouw (91) en haar zoon (64) in Arnhem.

Overeenkomsten
De overvallen zijn gepleegd in Arnhem en de directe omgeving van Arnhem. Vermoedelijk komen de mannen uit deze buurt. Zowel in Zevenaar als in Rheden zijn dure horloges gestolen en zowel in Arnhem als in Rheden zijn de daders vergeten hun breekijzers mee naar huis te nemen.

Daders
Ook de signalementen vertonen gelijkenissen. Het zijn drie waarschijnlijk licht getinte mannen. Ze zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en alle drie ongeveer even lang, zo rond de 1 meter 70. Ze spraken zowel Nederlands als Engels tijdens de overval, al lijkt dat Engels niet hun moedertaal. Ze droegen donkere kleding, werk- of legerschoenen en donkere handschoenen.

Kapsel
Opvallend was dat één van de mannen een kort geschoren tondeusekapsel heeft, met gemillimeterd haar. Dat zag het slachtoffer toen hij de bivakmuts van zijn hoofd trok.

Zevenaar
In Zevenaar hebben ze de eigenaar van een detacheringsbedrijf met geweld overvallen. Uiteindelijk hebben ze daar het geld uit de kluis meegenomen.

Auto
Ze reden destijds in een klein donkerkleurig autootje. Het is op bewakingsbeelden niet helemaal duidelijk te zien, maar het lijkt een Renault Twingo die over het industrieterrein in Zevenaar rijdt. Dat zou betekenen dat als het dezelfde daders zijn, zij in augustus 2014 in het bezit zijn geweest van zo’n autootje, of er in ieder geval over konden beschikken

Beloning
Vanwege de extreme mate van gewelddadigheid, is er een beloning van 8500 euro voor de tip die leidt naar de daders van de woningoverval in Rheden.