Wiam Abdelnour uit Rheden is nieuwe Koningin van de Jeugd van Unicef

Geplaatst op 3 april 2016, om 13:52 uur

foto: UNICEF/Marco de SwartARNHEM/RHEDEN – Wiam Abdelnour, 16 jaar uit Rheden, heeft op zaterdag 2 april het Unicef Kinderrechten Debattoernooi gewonnen. Hiermee is zij Koningin van de Jeugd geworden. Dit debat vond dit jaar plaats in Stedelijk Gymnasium in Arnhem waar ongeveer 300 jongeren debatteerden over onder andere kinderrechten.

In de speech van Wiam sneed zij het thema discriminatie aan. “Er is nog veel discriminatie in Nederland en veel kinderen worden gepest. Als je gediscrimineerd wordt, besef je dan: dit verdien ik niet. Ieder kind is net zo goed als ieder ander” aldus de kersverse koningin Wiam. Als koningin van de jeugd wilt ze langsgaan bij kinderen ie zich gediscrimineerd voelen en bij politici om vervolgens het probleem aan te kaarten. De nieuwe Koningin van de Jeugd werd gekroond door de vorige Koning van de Jeugd, Stijn Harder.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Naast de verkiezing van de Koningin van de Jeugd debatteerden ongeveer driehonderd jonge scholieren vandaag over kinderrechten. Stellingen gingen over een verbod op snoepreclames en de rechten van gevluchte kinderen in Nederland. Tussen de 60 debatteams uit het hele land ging het er vandaag bevlogen aan toe. Tientallen vrijwilligers jureerden de vele debatten. Zij wezen de acht beste scholen aan:

De 8 winnende scholen zijn:
– Den Bosch, Stedelijk Gymnasium Team 1
– Gouda, Coornhert Gymnasium Team 1
– Amsterdam, Vossius Gymnasium Team 1
– Papendrecht, Willem de Zwijger College Team 2
– Arnhem, Stedelijk Gymnasium Team 2
– Venray, Raayland College
– Haarlem, Mendelcollege Team 1
– Bergschenhoek, Wolfert Lyceum

De 8 winnende scholen krijgen allemaal debattraining aangeboden en mogen dan op 16 september met Kleine Prinsjesdag, de vrijdag voor Prinsjesdag, debatteren met Tweede Kamerleden.

Door mee te doen aan het Unicef Kinderrechten Debattoernooi en de verkiezing van de Koningin van de Jeugd leren kinderen hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag. Unicef Nederland organiseert het debattoernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. Met circa 300 deelnemers is dit het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook

Met dank aan de foto hierboven: UNICEF/Marco de Swart