Mogelijk gegevens duizenden inwoners Ede op straat na hack

Geplaatst op 10 augustus 2016, om 12:07 uur

EDE – De gemeente Ede heeft onlangs geconstateerd dat ze slachtoffer is geworden van een digitale inbraak op de website van de gemeente Ede. Mogelijk hebben de daders gegevens van ongeveer 3700 inwoners ingezien en/of meegenomen. Dit maakt de gemeente Ede woensdagochtend bekend.

In opdracht van het college van burgemeester en wethouders heeft een gespecialiseerd bureau een onderzoek ingesteld naar de consequenties hiervan. De gemeente heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Contactformulier
Bij de aanval konden de hackers alle gegevens illegaal verkrijgen van mensen die het contactformulier hebben ingevuld. In totaal gaat het om 3700 mensen. Een klein gedeelte daarvan hadden hun BSN (Burger Service Nummer) of hun bankrekeningnummer ingevuld. Alle 3700 betrokken burgers worden persoonlijk geïnformeerd. Ede heeft een onderzoeksbureau in de arm genomen. Dat bureau heeft geen aanwijzingen gevonden dat er gegevens uit de database zijn meegenomen, maar het kan dat niet voor 100 procent uitsluiten.

Alle betrokkenen ontvangen persoonlijk bericht, echter kan de gemeente Ede niet uitsluiten dat de gegevens uit de database zijn gehaald. Hiermee ontstaat het risico op identiteitsfraude. Meer informatie over identiteitsfraude is te vinden op de website van de politie of Rijksoverheid.

Maatregelen
Het college van burgemeester en wethouders heeft uit zorgvuldigheidsoverwegingen besloten de in het bestand opgenomen burgers op woensdag 10 augustus persoonlijk te informeren over de digitale inbraak. Daarnaast is de Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gesteld en zijn technische maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Oost-Europa
Volgens het onderzoeksbureau komen de daders uit Oost-Europa. Ze wilden met de aanval resultaten in de zoekmachine manipuleren. Het doel hiervan is om bezoekers door te leiden naar externe advertentiewebsites over onder andere afvallen en het lenen van geld.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook