Agressieve omstanders bemoeien met aanhouding dronken bestuurder; agent richt wapen

Geplaatst op 23 september 2016, om 14:40 uur

foto: 112VandaagAPELDOORN – In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie een 24-jarige Apeldoorner aangehouden voor rijden onder invloed, rijden zonder geldig rijbewijs, en het verlaten van de plek van de aanrijding die hij zelf veroorzaakt had. Door de intimiderende bemoeienis van omstanders zag een agent zich bij deze aanhouding genoodzaakt zijn wapen ter hand te nemen om de groep op afstand te houden. Één omstander is aangehouden voor belediging.

Even na 02.30 uur zagen agenten die in een onopvallende auto surveilleerden een auto met hoge snelheid over de Kayersdijk rijden. Er ontstond een korte achtervolging waarbij de politie de zwaailampen aanzette om de bestuurder tot stoppen te manen. De auto stopte niet en op enig moment was de auto even uit zicht van de agenten. Toen de auto weer gesignaleerd werd, op de Korhoenstraat, was duidelijk dat deze tegen een geparkeerde auto gebotst was. Op de bijrijdersstoel zat een 22-jarige man en omstanders verklaarden dat de bestuurder weggerend was richting het Vogelplein. Aan de bestuurderskant lagen de slippers van de bestuurder op de grond.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De agent die achter de bestuurder aanging trof op het Vogelplein een groep mannen aan. Aangezien één van de mannen op sokken liep, enkele verwondingen in zijn gezicht had én duidelijk onder invloed van alcohol was, was snel duidelijk wie de verdachte was. Toen de agent deze 24-jarige man aan wilde houden werkte hij niet mee en ook de rest van de groep was het er niet mee eens en begon zich ermee te bemoeien.

Wapen ter hand genomen
Toen de groep zich steeds agressiever opstelde tegenover de agent en ondanks zijn verbale waarschuwingen niet achteruit wilde gaan, zag de agent zich genoodzaakt eerst zijn pepperspray en vervolgens zijn wapen ter hand te nemen en op de groep te richten. Toen de agent zijn wapen ter hand nam, leidde dit er direct toe dat de groep alsnog afstand nam. Hierdoor kon de agent zijn wapen snel weer opbergen en de 24-jarige verdachte op de grond onder controle brengen en boeien.

Kort hierop kwamen er meerdere agenten ter plaatse om te helpen. Toen is ook een 25-jarige man die tijdens het incident herhaaldelijk ernstige beledigingen had geuit richting de agent, aangehouden door andere agenten.

De 24-jarige verdachte blies bij de ademanalyse op het politiebureau 585 ug/l en bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Ook wordt hij verdacht van gevaarlijk rijgedrag en het verlaten van de plek van een aanrijding. Tegen beide aangehouden verdachten maakt de politie proces-verbaal op. De 22-jarige bijrijder die in de auto zat is heengezonden.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook