Koningin Máxima laat oorlogsgranaat ontploffen in Opheusden - GelreNieuws        

Koningin Máxima laat oorlogsgranaat ontploffen in Opheusden

Geplaatst op 14 september 2016, om 13:50 uur

foto: DefensieOPHEUSDEN – Koningin Máxima heeft gisteren in Opheusden een Britse 25-ponder uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde tijdens haar werkbezoek aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

De Koningin hoorde alles over het functioneren van de dienst, die jaarlijks zo’n 2.000 meldingen binnenkrijgt. Daarbij kwam onder meer het verschil tussen conventionele (traditionele) explosieven en geïmproviseerde explosieven aan de orde.

Uiteraard kreeg Koningin Máxima uitleg over middelen en materieel waarover de EOD beschikt. Neem de EOD-robot. Die kan naast zijn verkenningstaak met een grijparm een verdacht voorwerp oppakken, verplaatsen of uit elkaar trekken. Of de op afstand bestuurbare minionderzeeër die desgewenst een vernietigingslading plaatst bij een onderwaterexplosief. Ook de EOD-inzet bij chemisch, biologisch, radiologisch en nucleaire (CBRN-)incidenten en expeditionair optreden werd toegelicht.

Felle gevechten
Op de ruimingslocatie in Opheusden bracht de Koningin tenslotte de gevonden 25-ponder tot ontploffing. De granaat is afgevuurd tussen september 1944 en mei 1945. Toen woedden er felle en langdurige gevechten om het dorp Opheusden.

25-ponders, waarvan de naam is afgeleid van het gewicht, worden nog steeds gebruikt: in Nederland onder meer voor saluutschoten tijdens Prinsjesdag of bij de geboorte van een kroonprins(es).

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook