OM eist cel en rijontzegging na dodelijk ongeval Duiven

Geplaatst op 12 oktober 2016, om 17:21 uur

s_DSC_0577-443x294DUIVEN – De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft in hoger beroep vijfenhalf jaar cel en tien jaar rijontzegging geëist tegen een inmiddels 34-jarige man uit Duiven wegens het, onder invloed van alcohol, veroorzaken van een verkeersongeval op 16 juni 2013 in Duiven. Zijn bijrijder kwam daarbij om het leven. In de visie van het OM heeft verdachte zodanig verkeersgedrag vertoond dat sprake is van doodslag in het verkeer.

De man had op de bewuste avond veel alcohol gedronken. Getuigen verklaren dat hij die avond een paar biertjes en zeker acht glazen cola met dubbele whisky op had. De verdachte liet vervolgens aan een getuige weten dat ze gingen racen. Hij reed hard en gevaarlijk, achtervolgde iemand op een parkeerplaats, trok diverse keren hard op en remde dan weer hard, negeerde een rood stoplicht en ging vervolgens samen met een andere auto racen. Met hoge snelheid reden ze over de Vergertlaan in Duiven. Een harde klap volgde, de auto van de verdachte raakte te water. De verdachte werd gered door omstanders, voor de bijrijder kwam de hulp helaas te laat. Hij overleed door verdrinking.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Zie ook: Duiven: Dode en zwaargewonde na ‘achtervolging’

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot twee jaar cel en vier jaar rijontzegging wegens dood door schuld in het verkeer en rijden onder invloed. De officier van justitie had zes jaar cel en tien jaar rijontzegging geëist wegens doodslag en rijden onder invloed. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak van het opzetelement en de hoogte van de opgelegde straf.

De advocaat-generaal is van mening dat uit het dossier afgeleid kan worden dat verdachte het slachtoffer opzettelijk heeft gedood en zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan doodslag in het verkeer. “Er was sprake van excessief alcoholgebruik, veel te hard rijden, een wedstrijdelement in het rijgedrag en het tijdens dat rijgedrag van de weg raken. Verdachte reed dus op zeer gevaarzettende wijze, waarbij hij kort vòòr de fatale aanrijding ook andere verkeersdeelnemers in reëel gevaar had gebracht. Het is verdachte kennelijk om het even geweest of hij op de bewuste avond rijdend in zijn auto op de openbare weg met die auto een andere verkeersdeelnemer of een obstakel zou raken. Een dergelijk gevolg heeft verdachte kennelijk op de koop toe genomen.”

Een hogere straf dan de straf die door de rechtbank is opgelegd is dan ook op zijn plaats, zo betoogde de advocaat-generaal. “Verdachte heeft niet alleen het overlijden van een ander veroorzaakt maar bovendien de nabestaanden groot leed berokkend. Dit valt met geen enkele straf te herstellen. Ook reed hij veel te hard en had hij teveel gedronken. Dit zijn ernstige strafbare feiten die verdachte zwaar moeten worden aangerekend.” Ook stelde de advocaat-generaal dat verdachte geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn verkeersgedrag. “Daaraan doet niet af dat verdachte stelt geen herinnering te hebben aan de gebeurtenissen aangezien de toedracht hem inmiddels wel duidelijk mag zijn. Het OM voegt daaraan toe dat uit een recent psychologisch onderzoek de mogelijkheid wordt open gehouden dat verdachte het geheugenverlies veinst. Ook lijkt verdachte zich niet bewust te zijn van het leed dat hij met zijn handelen bij de nabestaanden heeft veroorzaakt.”

Uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook