Gevaarlijke politie achtervolging door Gelderland: bestuurder aangehouden

Geplaatst op 4 december 2016, om 13:24 uur

GELDERLAND – In de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie van Zevenaar vanuit de meldkamer de opdracht om positie in te nemen op de A12, oprit Zevenaar. Dit zou het begin zijn een levensgevaarlijke achtervolging van een auto die achteraf tot ver in Duitsland doorgaat.

Agenten vanuit Ede wilde een voertuig controleren waarvan zij wisten dat de bestuurder onder invloed was van verdovende middelen. De bestuurder was namelijk eerder op de avond in een café geweest en de politie zag dat de persoon zichtbaar onder invloed was. Niet veel later zagen zij deze persoon in een auto stappen en wegrijden. Dit was de reden waarom de agenten uit Ede deze persoon wilden controleren.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Nadat de bestuurder een stopteken had gekregen, ging het gas erop. De bestuurder negeerde het stopteken van de politie. Dit was het begin van een lange achtervolging. Het voertuig kwam op de A12 en reed met hoge snelheid van ongeveer 170- 180 km/u in de richting van de Duitse grens. De meldkamer was op dat moment druk bezig met het positioneren van andere agenten om aan te sluiten bij de achtervolging. Zo stonden er voertuigen klaar ter hoogte van Arnhem Noord, bij het Velperbroekcircuit en reden er nog enkele voertuigen van de Landelijke Eenheid in de buurt mee.

Levensgevaarlijke manoeuvres
De politie van Zevenaar heeft positie ingenomen bij de oprit Zevenaar op de A12. Zij hoorden dat het voertuig nog steeds een snelheid had van 180 km/u. De bestuurder was bezig met levensgevaarlijke manoeuvres. Zo haalde hij voertuigen over de vluchtstrook in, was aan het slalommen, trapte vol op het rempedaal en reed zelfs zonder verlichting. Met de weersomstandigheden van afgelopen nacht was dit niet ideaal. Het was namelijk erg mistig.

Uiteindelijk komt het voertuig in de buurt van Zevenaar en rijden de agenten voor het voertuig, welke achtervolgd werd, uit. Zij zagen dat hij de afslag bij Beek nam, om vervolgens het terrein van het Shell tankstation op te rijden. Hier geldt een maximum snelheid van 30 km/u. Het voertuig reed hier met 100 km/u voorbij.

Niet stoppen
Om te voorkomen dat het voertuig de snelweg weer opreed, probeerde verschillende politiewagens de oprit te blokkeren. De agenten zagen dat de bestuurder geen vaart verminderde en merkten dat hij niet wilde stoppen. Met als risico dat het voertuig bij de politiewagen in de flank zou rijden. Hierbij besloten zij om de snelweg weer op te rijden in de richting van Duitsland.

Staken
De snelheden liepen op tot 200 km/u. De bestuurder vond het nodig om nogmaals vol op de rem te trappen, met alle risico’s van dien. Ook nu reed het voertuig absurd en slalomde tussen de voertuigen en vrachtwagens door. Dit alles zonder verlichting. Vanuit de meldkamer werd ook besloten om de achtervolging te staken, omdat onze en andermans veiligheid in gevaar kwam. Echter reden de achtervolgende agenten al 30 kilometer op Duits grondgebied. Een terechte beslissing van de meldkamer.

Insluiten
Vele politiewagens namen de afslag Rees om terug te keren richting Nederland. Politie Zevenaar wilde de volgende afslag pakken. Echter vanwege de slechte weersomstandigheden en rijgedrag van de bestuurder, hebben sommige politiewagens deze afslag niet kunnen nemen. Zij besloten om de blauwe lampen uit te zetten en op ruime afstand van het voertuig te blijven rijden. Op ongeveer 500 meter van de volgende afslag zagen de nog drie politiewagens dat het voertuig plots erg langzaam ging rijden. Aangezien de agenten nog met drie voertuigen reden, zagen zij daarom een mogelijkheid zagen om het voertuig in te sluiten. De politie was hier vervolgens mee begonnen. Plots stuurde de bestuurder zijn voertuig in de richting van het politievoertuig uit Zevenaar. Met een forse aanraking raakte het voertuig in een slip. Een andere agent weet zijn politieauto ernaast te krijgen, en zo kwam het voertuig van de wegpiraat langzaam tot stilstand.

Vluchten
De bestuurder opende zijn portier en wilde de snelweg oversteken. Dit werd gelukkig voorkomen en de bestuurder werd net op tijd vastgepakt. De bestuurder werd aangehouden en kan vele, vele bekeuringen tegemoet zien. De officier van justitie beslist of de verdachte een zwaardere straf krijgt.

Omdat de aanrijding op Duits grondgebied heeft plaats gevonden, handelen de Duitse agenten de zaak af.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook

Met dank aan de politie Zevenaar