3.000 varkens dood bij grote brand op varkensboerderij Nijmegen

Geplaatst op 6 januari 2017, om 20:36 uur

foto: Luuk MerkusNIJMEGEN – Aan de Palkerdijk in Nijmegen, aan de kant van Wijchen, heeft vrijdagavond een grote brand in een boerderij. Het gaat om een varkensboerderij waarbij 3.000 varkens zijn omgekomen.

De brand werd vrijdagavond omstreeks 20:20 uur ontdekt. De brandweer heeft binnen één minuut opgeschaald naar het sein ‘grote brand’ en later nog naar ‘zeer grote brand’. De brandweer is groots uitgerukt. De één van de stallen van de boerderij is volledig verwoest.

Varkens
3.000 varkens zijn omgekomen bij grote brand op varkensboerderij Nijmegen, zo meldt veiligheidsregio. Toen de brandweer arriveerde was die brand al zo groot dat de dieren niet meer te redden waren. Zij zijn waarschijnlijk door verstikking om het leven gekomen. De brandweer heeft zich vooral ingezet om te voorkomen dat het vuur over zou slaan naar een tweede stal met varkens. Dat is gelukt en voor zover bekend hebben die dieren het overleefd.

Uitbreiden
Volgens De Gelderlander mocht de boerderij in 2007 uitbreiden naar 5.000 varkens. Daarvoor zou destijds een nieuwe varkensstal worden gebouwd.

Rook
De rookwolken zijn op grote afstand te zien en te ruiken. De hulpdiensten waarschuwen om uit de rook te blijven. Mocht u rook ruiken, sluit dan ramen en deuren. Zet dan ook uw ventilatie uit, zo luidt het algemene advies van de hulpdiensten.

Er was op het moment dat de brand uitbrak niemand meer binnen, zo zegt een woordvoerster. Het is nog onbekend of en hoe veel varkens er om zijn gekomen. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is begonnen met de evacuatie van de varkens.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook