Rijkswaterstaat: ga niet de weg op, het is spekglad op de wegen

Geplaatst op 7 januari 2017, om 09:27 uur

20170107_091037REGIO – Het is momenteel spekglad op de wegen in Gelderland en zijn er al veel ongelukken gebeurd. Code oranje van het KNMI is momenteel nog steeds van kracht. Het wordt aangeraden niet de weg op te gaan als het niet per sé hoeft.

Op de snelweg A12 was het vanochtend op een paar plekken alweer raak. Diverse hulpdiensten werden opgeroepen. Enkele wagens botsten daar in de richting van Arnhem op elkaar, even voor 07.00 uur. Binnen een uur was het daar weer raak, nu in de richting Utrecht. Hierbij was een busje met een viskraam geschaard.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De A15 is dicht tussen Geldermalsen en knooppunt Deil. Een vrachtwagencombinatie schaarde daar. Er was een omleiding ingesteld. De weg was van korte duur weer open maar is nu weer dicht, ditmaal tussen Ochten en Echteld. Bij knooppunt Valburg is daar een omleiding ingesteld.

Advies
Rijkswaterstaat geeft mensen die wél in de auto stappen het advies de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. “Dat betekent voldoende afstand houden en langzaam rijden.”

Miljoen kilo’s zout
Om de gladheid te bestrijden is Rijkswaterstaat met groot materieel uitgerukt. Sinds gisteravond is er al 6,3 miljoen kilo zout gestrooid op de wegen. Alle 546 strooiwagens rijden, bemand door 1.200 mensen. Glad is het nog steeds. Als er weinig verkeer is, zoals op dit moment, dan wordt het zout niet goed ingereden. Tegen ijzel helpt het zout overigens niet.

Calamiteitenwagens
Ook de Firestorm en Lavastorm van Rijkswaterstaat zijn momenteel ingezet. De Firestorm spuit onder hoge druk een zoutoplossing met een temperatuur van 60 à 70 graden op de ijsplaten op het wegdek, die daardoor direct smelten. De Lava Storm is een vergelijkbare machine, maar met meer capaciteit.

In geheel Nederland waren om 07:00 uur ongeveer 200 ongelukken gebeurd door de gladheid. Dit was eerst veelal in het westen maar de buien met ijzel trekken momenteel richting het oosten weg richting Gelderland waardoor het in Gelderland nog een tijd lang glad blijft. Code oranje blijft naar verwachting tot 22:00 uur van kracht.

De wegen zijn zo glad dat weginspecteurs van Rijkswaterstaat adviseren om niet de weg op te gaan als u dat niet per sé hoeft.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook