Man aangehouden op verdenking van meerdere straatroven

Geplaatst op 21 februari 2017, om 14:53 uur

APELDOORN – De politie heeft op maandag 20 februari een 23-jarige man uit Apeldoorn aangehouden op verdenking van het plegen van zes berovingen in Apeldoorn in de zomer van 2016. De man is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Een 24-jarige vrouw uit Apeldoorn is in december aangehouden voor heling omdat ze in het bezit was van een telefoon die bij één van deze berovingen buit gemaakt is. De vrouw had de telefoon doorverkocht aan iemand die de telefoon nietsvermoedend weer in gebruik nam, en kwam zodoende in beeld. Ook verdenkt de politie deze vrouw ervan een 59-jarige vrouw in een supermarkt te hebben gerold van haar portemonnee.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Al langere tijd deed de recherche onderzoek naar een aantal berovingen die in de zomer plaatsvonden waarbij het signalement van de dader overeenkomsten vertoonde. Na de aanhouding van de 24-jarige vrouw in december, die niet wilde verklaren hoe ze aan de gestolen telefoon kwam, was er echter nog geen zicht op de dader. In één van de zaken (beroving aan de Aalscholverweg) bleek sprake van camerabeelden van de verdachte. Deze zijn gepubliceerd via politie.nl, Facebook en Bureau Gelderland, het opsporingsprogramma van Omroep Gelderland.

Mede dankzij tips die binnenkwamen na publicatie van de beelden kwam er zicht op de identiteit van deze verdachte. Ook bleek in het daaropvolgende onderzoek dat hij aangemerkt kon worden als verdachte van meerdere zaken. De man is maandagochtend in zijn woning aangehouden.

Meerdere berovingen in zomer
De berovingen en pogingen tot beroving waar de man van wordt verdacht vonden plaats tussen 18 juni en 28 augustus.

18 juni
Op 18 juni werden een 19-jarige jongeman en een 20-jarige vrouw belaagd door een onbekende man toen zij rond 02.00 uur ’s nachts op een bankje zaten bij een speeltuintje aan de Aletta Jacobstraat. De man sloeg de 19-jarige uit het niets meerdere keren in het gezicht en pakte zijn sigaretten af. Ook probeerde hij de mobiele telefoon van de 20-jarige vrouw uit haar handen te trekken, maar dit lukte niet omdat zij de telefoon stevig vast bleef houden en de 19-jarige ook te hulp schoot en in een worsteling belandde met de dader. Kort daarna ging de dader er vandoor.

9 juli
Op 9 juli werd een 15-jarig meisje uit Deventer op de Aalscholverweg in Apeldoorn beroofd van haar telefoon. Het meisje liep rond 20.50 uur over de Aalscholverweg toen een jongen naast haar kwam fietsen. Hij knoopte eerst een praatje aan, maar even later trok hij het meisje onverwachts naar de grond, bedreigde haar verbaal en trok haar telefoon uit haar handen.

11 juli
Een 29-jarige vrouw uit Apeldoorn werd op 11 juli rond 22.30 uur onder bedreiging van een mes beroofd van haar tas. De vrouw fietste over de kruising Mariastraat – Rustenburglaan in Apeldoorn. Een onbekende man op de fiets kwam haar tegemoet en vroeg haar de weg. Toen de vrouw stopte om hem te woord te staan dwong hij haar onder bedreiging van een mes haar tas af te geven.

14 juli
Op de Elsweg in Apeldoorn raakte op 14 juli een 32-jarige vrouw lichtgewond toen een man haar op straat probeerde te beroven van haar tas. De Apeldoornse fietste die avond rond 23.15 uur over de Elsweg toen de onbekende man haar tegemoet fietste. Ook was hij in gezelschap van een andere vrouw. Onder dreiging van een mes probeerde de man de tas van het slachtoffer af te pakken, maar de Apeldoornse zette het op een schreeuwen. Tijdens een schermutseling kwamen beide te vallen en raakte het slachtoffer lichtgewond. De man en de vrouw vluchtten zonder buit weg.

25 augustus
Op 25 augustus werd een 35-jarige man uit Apeldoorn rond 02.00 uur beroofd van zijn telefoon. Hij liep met zijn telefoon in zijn hand in het Amaliapark aan de Brinklaan toen hij ineens aangesproken werd door een man met een mes die zijn telefoon opeiste en hem ook meteen vastpakte. Na een korte worsteling wist de 35-jarige man eerst nog met zijn telefoon weg te rennen, maar na een paar meter werd hij alweer achterhaald en naar de grond gewerkt. De dader ging er met de telefoon van de man vandoor. Deze telefoon is later doorverkocht door de 24-jarige vrouw.

28 augustus
Op 28 augustus werd net na middernacht een 62-jarige vrouw uit Apeldoorn beroofd van haar fiets. De vrouw fietste over de Brinklaan toen een onbekende man te voorschijn kwam en de fiets een duw gaf, waardoor de vrouw ten val kwam. Waarschijnlijk had de man het op de tas van de vrouw gemunt, want er ontstond een worsteling met de vrouw, waarbij ze een snee op haar arm opliep. De vrouw heeft niet kunnen zien of haar belager in bezit was van een mes of iets anders. De vrouw gilde hard om hulp, waarna de man er zonder haar tas, maar wel met haar fiets vandoor ging.

Portemonnee gerold in supermarkt
De Apeldoornse die in december werd aangehouden voor heling, wordt ook verdacht van diefstal van een portemonnee van een 59-jarige vrouw in een supermarkt aan de Asselsestraat in Apeldoorn. Deze diefstal vond op 7 september plaats. Waarschijnlijk heeft de vrouw in de winkel de pincode afgekeken. Buiten de winkel vroeg de verdachte de vrouw om een vuurtje en knoopte ze een praatje aan. Even later ontdekte het slachtoffer dat haar portemonnee verdwenen was. Toen de bank gebeld werd bleek er al 1250 euro van de rekening te zijn gepind.

Tegen de 24-jarige vrouw is proces-verbaal opgemaakt en deze is ingediend bij het Openbaar Ministerie. De 23-jarige man die gisteren aangehouden is wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook