Blog: ‘Mijn vader is misschien voor de trein gesprongen’ - GelreNieuws.nl

Blog: ‘Mijn vader is misschien voor de trein gesprongen’

Geplaatst op 15 april 2017, om 16:07 uur

Als centralist maak je op de meldkamer nogal wat mee. Dat blijkt wel uit een blog van ambulancezorg Gelderland-Midden.

Zodra je de telefoon opneemt, kun je in een levensbedreigende situatie belanden waarbij elke seconde telt. Je kunt nog zo nuchter en goed getraind zijn, soms is de impact van een incident zó heftig dat een zorgprofessional de behoefte voelt om na te praten. Dat kan bij het Team Collegiale Opvang (TCO). Eén van onze centralisten vertelt over hoe die collegiale ondersteuning hem enorm hielp.

“Eén situatie had echt impact op mij”, opent hij. “Een kind van een jaar of tien belde. Hij dacht dat zijn vader misschien voor de trein was gesprongen. Bij ons was er net een andere melding binnen gekomen waarbij iemand op een vol station dat inderdaad had gedaan. Je weet dan dat het waarschijnlijk de vader van het kind is. Maar ja, je kunt dat niet met zekerheid zeggen. En zoiets zeg je ook niet via de telefoon. Ik was kort met het kind in gesprek. Hoe is de moeder te bereiken, waar is zij en waar wonen ze: het kind hielp mij bij alle vragen. Toen vroeg ik naar de naam van het kind en besloot vanwege het verhaal om de politie langs te sturen.”

“Twee dagen later schoot de naam van het kind steeds door mijn hoofd, terwijl ik mijn dagelijkse dingen deed. Ik dacht: hé, dit is niet goed”, vervolgt de centralist. “Bij een collega van TCO heb ik aan de bel getrokken. Dat gesprek heeft zo goed geholpen dat ik sindsdien de naam van het kind heb losgelaten. Waarom dit verhaal mij zo raakte? Door die naam kwam het dichterbij. Maar ook omdat het kind zei: ‘Meneer, dank u wel voor de goede zorgen.’ Het kind zei dit zó zelfbewust dat het voor flink wat impact zorgde bij mij.”

“In mijn werk hoor ik extreme verhalen. Ik laat mij niet snel leiden door wat ik hoor. Voor mijn shift begint, voel ik slechts gezonde spanning. Alleen meldingen waarbij baby’s en kinderen betrokken zijn, dat laat je nooit helemaal onberoerd. Wij zijn ook maar mensen”, aldus de centralist. Hij is blij dat TCO desgewenst voor hem klaarstaat. “Bij die collega’s kan je jouw verhaal kwijt. Ze kunnen ook aanschuiven bij een evaluatie van een situatie. Sommige collega’s vinden het heel fijn om te praten over wat ze hebben meegemaakt, zodat ze puzzelstukjes kunnen leggen. Zelf vind ik het ook prettig om met een collega onder vier ogen te zitten. Als ik alles heb gedaan wat in mijn macht ligt, dan weet ik dat ik goed heb gehandeld.”

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com