Brand in opslag Leuke Linde in Arnhem; kinderfeest in gevaar

Geplaatst op 24 juli 2017, om 08:34 uur

foto: Timo BoumanARNHEM – Maandagochtend, iets na 7.30 uur, ziet een voorbijganger rook uit het dak van het herkenbare blauwe gebouw op de Agnietenstraat komen. Bij aankomst vind de brandweer al snel een brandhaard aan de achterzijde van het pand. Bluswerkzaamheden worden direct gestart maar ondanks het snelle optreden van de brandweer is de schade groot.

Het blauwe gebouw is een opslagruimte van speelmateriaal wat gebruikt wordt tijdens het Klarendalseweg Speeldorp wat ieder jaar op de Leuke Linde georganiseerd wordt. Van skelters, poppenkasten tot klimrekken. Maar ook cadeautjes die als prijsjes werden uitgedeeld bij spelonderdelen. Sommige spullen uit het gebouw zijn niet verbrand maar hebben wel flinke roetschade opgelopen. Ook het dak van de opslag heeft grote schade opgelopen. Om het vuur uit het dak te halen, heeft de brandweer een groot gedeelte gesloopt.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Speeldorp
De laatste twee weken van de zomervakantie wordt traditiegetrouw ‘Speeldorp Klarendal’ in de Leuke Linde georganiseerd. Vrijwilligers Hennie en Herman Willemsen maken zich grote zorgen. “Ik word er koud van. Ik hoop dat er nog spullen te redden zijn”, zegt een aangeslagen Herman Willemsen. Zijn vrouw Hannie valt bij: “44 jaar wordt het Speeldorp nou al georganiseerd. Het wordt ieder jaar moeilijker. Ik ben zo bang dat alles weg is”, zo verteld zij. “Speeldorp een bouwspeelplaats. Het is zo goed voor de wijk Klarendal en Sint Marten. Er zijn veel kinderen die niet op vakantie kunnen dit is hun enige uitje.” Aldus Hennie. Het speeldorp wordt door de vrijwilligers omschreven als zeer laagdrempelig en eigenlijk het belangrijkste: het is gratis.

Doorgaan of…
“Het is Speeldorp is over drie weken.” Verteld Noëlle Bus. Zij is beheerder van de opslag. “Het is kort dag. We zullen eerst moeten schoonmaken en kijken wat ze allemaal kwijt zijn. Ik heb al gezien dat er dozen met verkleed materiaal verbrand zijn en alles aan elkaar is gesmolten. We zullen eerst moeten schoonmaken. Alles, en dat is heel veel.” Op de vraag of het speeldorp nu wel doorgaat kan Noëlle geen antwoord geven. “Eerst schoonmaken en dan weten we meer”, geeft zij vastberaden aan.

Speeldorp Klarendal trekt jaarlijks ruim 4000 kinderen. De brand is mogelijk aangestoken. Het bestuur van De Leuke Linde heeft goede hoop dat een beveiligingscamera beelden heeft van de daders.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook