Roemenen aangehouden voor diefstallen uit rijdende vrachtwagens

Geplaatst op 31 juli 2017, om 08:46 uur

OTTERLO – De politie heeft afgelopen zaterdag op een vakantiepark De Zanding in Otterlo vijf Roemeense mannen aan in de leeftijd van 33 tot 43 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van het plegen van een ladingdiefstal van een groot aantal iPhones ter waarde van een half miljoen euro.

In de nacht van 24 op 25 juli werd op de A 73 ter hoogte van Horst uit een vrachtwagen een groot aantal iPhones ontvreemd. Dit gebeurde volgens de zogenoemde Roemeense methode: diefstal al rijdend op de snelweg. Een aantal jaar geleden verspreidde de Roemeense politie onderstaande video, waarin hun werkwijze te zien is.

Tekst gaat verder onder video

Geprepareerd busje
De verdachten benaderden de vrachtwagen van achteren met een geprepareerde auto. Al rijdende zag een van de verdachten kans het slot van de vrachtwagen te forceren en de deur te openen. Vervolgens klom één van de verdachten, via de motorkap van de achterop rijdende auto, aan boord van de vrachtwagen. Hierna laadde hij vanuit de vrachtwagen een groot aantal dozen met iPhones over, via het geprepareerde dakraam van het autobusje.

Internationaal
De dienst Infra van de Landelijke Eenheid deed al jaren onder het gezag van het Landelijk Parket intensief onderzoek naar deze groepering. De afgelopen jaren zijn er verschillende transporten op deze manier beroofd van hun lading. Ook elders in Europa werden soortgelijke diefstallen gepleegd. Het betrof hier vrijwel altijd ladingen met dure smartphones.

Samenwerking
Transportcriminaliteit, waaronder ladingdiefstal valt, is een belangrijk onderwerp voor de politie. Samen met het Openbaar Ministerie en andere publieke- en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, Verbond van Verzekeraars, EVO, TAPA, Transport en Logistiek Nederland en het Ministerie van Veiligheid & Justitie) spant zij zich in om de transportcriminaliteit aan te pakken.

De verdachten worden dinsdag aan de rechter-commissaris voorgeleid.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook