Politie gebruikt pepperspray bij aanhouding in Culemborg

Geplaatst op 1 september 2017, om 12:36 uur

CULEMBORG– De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdagnacht pepperspray gebruikt bij een aanhouding.

Twee mannen van 30 en 33 jaar uit Culemborg zijn aangehouden. Omstreeks 1.15 uur zagen de agenten, ter hoogte van de Beethovenlaan en de Rijksstraatweg, een zwart voertuig met hoge snelheid over de rotonde rijden. De auto kwam uit het centrum en reed in de richting van de N320. Na een achtervolging hebben de collega’s de auto tot stilstand weten te brengen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De bestuurder van de auto rook behoorlijk naar alcohol en weigerde mee te werken aan een blaastest. De agenten probeerde in gesprek te gaan met de man maar die was niet voor rede vatbaar. Vervolgens werd de man agressief en probeerde een van de agenten aan te vallen. De agent pakte zijn pepperspray en spoot in het gezicht van de bestuurder. Hierna kon de agent de man aanhouden voor het rijden onder invloed. De broer van de bestuurder bleef de agenten bedreigen en beledigen en er ontstond een gevecht. Hij vluchtte vervolgens een woning in. De agenten wisten hem te overtuigen naar buiten te komen. De man is aangehouden wegens bedreiging, belediging van een politieagent. De verdachten zijn meegenomen naar het bureau.

Welke wapens hebben agenten bij zich?
De politie mag onder voorwaarde geweld gebruiken. De wapens die agenten bij zich hebben, zijn in volgorde van ‘zwaarte’. Zo begint een agent altijd eerst met een gesprek, met praten los je vaak al veel op. Vervolgens kan de wapenstok gebruikt worden. Hierna volgen de handboeien, die zijn voor het transport en vasthouden van verdachten. Als dit allemaal niet voldoende is dan kan de pepperspray worden ingezet. Als uiterste geweldsmiddel is er tot slot het vuurwapen. Een agent mag tijdens het werk niet zomaar geweld gebruikt. Gebruikt hij of zij dat toch? Dan zijn ze verplicht dat te melden en wordt er een rapportage opgemaakt.