Bekijk liveblog terug: KNMI gaf maandag weeralarm af met code rood

Geplaatst op 11 december 2017, om 12:40 uur

GELDERLAND – Het KNMI heeft code rood afgegeven die geldt als weeralarm. Zo waarschuwt Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan. Mensen die dit toch doen worden aangeraden extra voorzichtig te zijn. Ze kunnen gebruik maken van de tips in dit artikel. Ook de NS adviseert reizigers extra vroeg te vertrekken. Helaas gaat het niet altijd goed op de weg.

Download nu onze app, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Get it on Google Play

Get it on Apple Store

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

22:49 uur – Hierbij de weersverwachting voor vannacht en morgen. Hiermee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Voor meer nieuws, volg ons op Facebook of download onze app app.

22:45 uur – Ook in de gemeente Renkum zijn de sneeuwschuivers nog volop bezig.

22:40 uur – Vervoersmaatschappij Breng gaat er vanuit dat ze morgen op alle lijnen gewoon volgens dienstregeling weer rijden.

22:25 uur – De bussen in de Achterhoek van Arriva gaan allemaal naar binnen en beëindigen hun dienstregeling vroegtijdig.

22:12 uur – De Gemeente Arnhem is al druk bezig met het strooien van de wegen in Arnhem. Zo’n tientallen strooiwagens rijden er vanavond rond om te gaan strooien.

22:00 uur – Breng meld via Twitter dat zij stoppen met rijden van lijn 43 in Apeldoorn-Arnhem en andersom. ‘Het wordt te glibberig voor Breng en collega’s van keolis om verantwoord te blijven rijden.’

21:48 uur – ‘Het is nog niet de eindstand, maar dit ligt er nu op enkele KNMI-stations.’

21:42 uur – Een Jaguar heeft vanavond een klapband gekregen op de A12 bij Arnhem en is doorgereden naar de Vlamoven om te stoppen. Toen de man zijn auto wilde stilzetten is hij op een varkensrug gebotst een daar tot stilstand gekomen. Van Amerongen heeft de auto bevrijdt en heeft de auto meegenomen.

21:35 uur – Door de vele sneeuwval is het heel makkelijk hennepkwekerij op te rollen. De politie van Ede heeft afgelopen weekend deze woning ergens in Ede op de foto gezet. Terwijl u ligt te slapen lopen of rijdt de politie door uw straat. En met dit winterse weer kan de sneeuw de politie dan ook een handje helpen.

21:30 uur – Het dak van de Aldi in Ede kon de vele sneeuwval vanmiddag bijna niet houden. Op de foto hieronder is te zien dat de luifel door het gewicht dreigt te breken. Foto via Facebook

21:26 uur – In Brummen is bijna 17 centimeter sneeuw geva

llen.

21.17 uur –Bij de Hambroekplas in Borculo zagen agenten een voertuig vast staan op een parkeerplaats en besloten hun de bestuurder even een handje te helpen. Omdat zij de sleepkabel niet goed konden bevestigen hebben zij de auto maar even een zetje gegeven…

21:00 uur – Dinsdag 12 december 2017, start NS volgens de normale dienstregeling op. Na de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen, halen NS en ProRail alles uit de kast om het treinverkeer normaal te laten rijden. De verwachting is dat de huidige sneeuwval vanavond aanhoudt, waarbij lokaal tot 15 cm sneeuw kan vallen. Dit kan nog gevolgen hebben voor de situatie op het spoor, ook dinsdagochtend.  Maandagnacht wordt daarom extra personeel ingezet. Check ook dinsdagochtend kort voor vertrek de reisplanner, vanwege mogelijke nasleep van het winterweer.

20:55 uur – Gemeente Arnhem blijft met 19 voertuigen vannacht op de weg om de wegen sneeuw en ijsvrij te houden. Morgen vanaf 06.00 uur straten zij met handmatig strooien.

20.50 uur – Met de weersverwachting voor dinsdag 12 december starten de lessen op de scholen van GSG Guido in Amersfoort en Arnhem vanaf het 2e lesuur (9.45 uur)

20.47 uur – Arjan nam een dakloze meneer op zijn OV chipkaart mee in de bus van Arnhem zuid naar Arnhem centrum. De man had geen geld voor een kaartje en wilde naar de nachtopvang. Arjan zorgde dat de man niet langer in de kou moest staan. Topper!

20.30 uur – Video gemaakt door fotograaf van Gelrenieuws. De A348 bij Velp is verraderlijk glad. Let op u snelheid en voorkom daardoor een ongeluk.

20:03 uur – Arriva meldt via Twitter dat de bussen in Rivierenland vanavond niet meer gaan rijden.


19:30 uur – De wegen beginnen rondom Arnhem weer wit te worden. Volgens meerdere mensen is de snelweg A348 weer spiegel glad aan het worden, matig daar uw snelheid en rij voorzichtig.

19:04 uur – Volgens meerdere bronnen gaat de gemeente Arnhem tenminste tot middernacht door met strooien.

18:17 uur – Het begint al wat drukker te worden op de snelwegen in Gelderland. Foto: Google Traffic

17:45 uur – Een machinist van de Arriva van de MerwedeLingeLijn (tussen Dordrecht en Geldermalsen) kon wel lachen om de sneeuw.

17:16 uur – Op Twitter laat Arriva Nederland weten dat er bussen rijden in de regio Rivierenland.

15:47 uur – In Rheden worden kinderen opgehaald van school met de slee vanwege het sneeuw. Hieronder een foto ingestuurde van Sandra uit Rheden.

15:30 uur – In Zevenaar worden er verschillende sneeuwpopen gemaakt waaronder deze sneeuwpop van Lieke! Foto: Ilse Stoltenborg

Ook de zoon van Paula Westendorp-Zweers geniet van de sneeuw in Varsseveld.. Hij is heerlijk aan het spelen met de hond.

15:15 uur In Puiflijk is een auto in een sloot aan de Kerkstraat terecht gekomen. Een man is door het ambulancepersoneel gecontroleerd. Foto: Luuk Merkus

15:06 uur – Het is sommige delen van Gelderland even gestopt met sneeuwen, maar rond 16.00 begint het weer te sneeuwen!

15:00 uur – Volgens een cameraman op de A15 ter hoogte van Ochten komt de sneeuw met grote hoeveelheden tegelijk uit de lucht.

14:18 uur – Vanwege de sneeuw en vrieskou kunt u het beste ook extra aan uw huisdieren denken. Zij hebben extra zorg en aandacht nodig op het moment dat ze naar buiten gaan. Meer informatie is te vinden bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.

14:14 uur – Ook de gemeente Arnhem waarschuwt dat het verraderlijk glad kan zijn. Zij werken met man en macht om de Arnhemse wegen begaanbaar te houden.

13:46 uur – Weerman Peter Kuipers Munneke van het NOS Journaal laat zien hoeveel sneeuwvlokken er vandaag in Nederland Vallen.

12:56 uur – De buurtbussen van vervoersmaatschappij Breng zijn vanwege de gladheid tot nader order gestopt met rijden. Breng laat weten als ze weer gaan rijden.

12:50 uur – Volgens het KNMI betekent code rood dat er een groot groot gevaar is voor overlast en letsel door gladheid en sneeuwval. Er gelden grote risico’s voor weggebruikers en er is kans op grootschalige ontregeling van het openbaar vervoer. Het KNMI adviseert daarom de weerberichten en waarschuwingen in de gaten te houden. Er wordt nogmaals benadrukt: Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is.

12:48 uur – Het KNMI heeft code rood afgegeven als weeralarm. Dit duurt naar verwachting tot middernacht. Houd ons liveblog in de gaten voor updates.

12:46 uur – Voor sommige fietsers is het erg wennen, de sneeuw. Daarom is het erg oppassen geblazen.

12:40 uur – Veel takken zijn te zwaar door al het sneeuw en kunnen daardoor afbreken. De gemeente Rheden heeft de Posbank afgesloten voor publiek. Ook in alle bossen en onder bomen is het momenteel oppassen geblazen voor afbrekende takken.

12:00 – De sneeuw komt volgens het KNMI eerder en code oranje geldt daarom vanaf 13:00 uur al. In veel plaatsen in Gelderland sneeuwt het ondertussen al.

11.40 – In het buitengebied van Rheden is maandag eind van de ochtend een vrachtwagen van Suez vast komen te zitten. Het gebeurde op de Brinkweg, daar lag een flinke laag ijs naast de weg. De vrachtwagen wordt door een berger weer de weg opgeholpen.

11:35 uur – Mocht je de weg toch op moeten, zorg er dan in ieder geval voor dat je auto sneeuwvrij is. Dit levert ook minder problemen op bij onverwachts remmen.

11:03 uur – Door de extreme weersomstandigheden rukt de dierenambulance van Tiel alleen nog maar uit voor urgente ritten. Zo is te lezen op hun Facebookpagina.

10:52 uur – Vele leerlingen van scholen zijn eerder vrij of zijn niet open gegaan. De reden is natuurlijk de verwachte sneeuw. ‘We willen maar al te graag dat de leerlingen en leraren veilig thuis komen.’

10:35 uur –  Volgens FysioVisiq kun je met de gladheid het beste lopen als een pinguïn: Neem kleine stapjes, zorg dat de punten van je voeten naar buiten wijzen en probeer je zwaartepunt boven je voorste been te houden.

8.30 uur – Ambulances hadden gisteren en vandaag autosocks om de banden.