Politieblog: ”Ik zag dat het hoofdje van het meisje onder het bloed zat” - GelreNieuws.nl

Politieblog: ”Ik zag dat het hoofdje van het meisje onder het bloed zat”

Geplaatst op 25 januari 2018, om 19:10 uur

REGIO -‘Als we uitstappen zie ik een man langs de kant van de weg zitten. Hij heeft een kindje op zijn schoot en als we dichterbij komen zie ik dat het kind onder het bloed zit. De man is niet aanspreekbaar en geheel over zijn toeren.’ Politieman Rien Diepeveen vertelt hoe hij zo’n 25 jaar geleden betrokken raakte bij een afschuwelijk ongeval.

‘Het is in de tijd vóór de samenvoeging, rond 1993, van de Rijkspolitie en gemeentepolitie. De rijkspolitie Rhenen en de gemeentepolitie Veenendaal besluiten een kijkje bij elkaar in de keuken te nemen. Ik werk op dat moment bij de Rijkspolitie Rhenen en heb dienst met een collega uit Veenendaal. Samen doen wij de noodhulpdienst.

Wij krijgen een melding van een ongeval. Op een achteraf-weggetje in het buitengebied is een ongeluk gebeurd waarbij een landbouwtrekker is betrokken. Er is mogelijk een gewonde gevallen, geeft de meldkamer aan. Omdat ik bekend ben met de omgeving weet ik precies waar het ongeval heeft plaatsgevonden.

Als wij na een paar minuten aankomen, zie ik een landbouwtrekker staan met een grote oplegger die eraan vastgekoppeld is. Het is een aanhanger met een groot, dik voorwiel. Er is op dat moment niemand aanwezig en er staan geen huizen in deze afgelegen omgeving.

Tekst gaat veder onder de advertentie

Als ik de auto uitstap, zie ik een man langs de kant van de weg zitten, tussen de landbouwtrekker en de aanhanger in. Hij heeft een kinderlichaampje op zijn schoot liggen en is helemaal over zijn toeren en niet aanspreekbaar. Het hoofdje van het kind is zwaar beschadigd, er is eigenlijk alleen maar bloed te zien.

Een bestuurder van een andere landbouwtrekker komt aanrijden en weet te vertellen wat er is gebeurd. Hij reed achter de trekker met aanhanger toen het ongeval plaatsvond. Een vader met zijn dochtertje van drie jaar zaten volgens hem op de landbouwtrekker, vader reed en het dochtertje zat achterin. De achterruit van de landbouwtrekker was kapot en de opening bleek groot genoeg voor het kind om doorheen te vallen.

Het meisje kwam met haar hoofdje onder het grote voorwiel van de oplegger. De vader probeerde nog te remmen om zijn dochter te redden, maar daardoor kreeg het kind zeer ernstige verwondingen aan haar hoofdje. De bestuurder van de trekker die achter de combinatie reed, had geen gsm bij zich, net zo min als de vader van het meisje. Zo snel als hij kon reed hij naar de dichtstbijzijnde woning om de politie en ambulance te bellen.

Als de ambulance arriveert, halen we het overleden kind bij de vader weg. Dat gaat heel moeizaam. De vader is niet aanspreekbaar, maar gelukkig helpt de andere boer, de twee kennen elkaar. Vader is een zeer gelovig man. We zorgen dat hij wordt opgevangen door een dominee en van de PD naar huis wordt gebracht. Daarna kunnen wij de zaak ter plaatse afhandelen.

Deze gebeurtenis heeft mij destijds zeer geraakt. Nog heel vaak speelt het verhaal van dit meisje en haar vader door mijn hoofd. Ook al is het 25 jaar geleden.’