Tbs met dwangverpleging voor steekpartij Park Sonsbeek

Geplaatst op 29 juni 2018, om 19:01 uur

foto: Martin HeitinkARNHEM – De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Arnhem voor poging doodslag op 2 personen. Hij krijgt hiervoor tbs met dwangverpleging opgelegd.

Op 11 juni 2017 stak de man zonder aanleiding twee mannen neer. Dit gebeurde in het Park Sonsbeek in Arnhem, waar op dat moment het muziekevenement Park Open plaatsvond. Het ene slachtoffer werd in zijn arm geraakt. Daarbij zijn 2 aders in de buurt van de slagader doorgestoken. Het andere slachtoffer liep verwondingen op in zijn arm en borst.

ZIE OOK: Twee Arnhemmers neergestoken door 24-jarige stadsgenoot

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Op basis van een rapport van het Pieter Baan Centrum, stelt de rechtbank vast dat de man lijdt aan schizofrenie. Tijdens het steekincident leed de Arnhemmer ook aan deze stoornis. Hierdoor was hij volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens het plegen van dit feit. Daarom kan de man niet als een strafbare dader worden aangemerkt en hem daardoor geen straf worden opgelegd.

Tbs met dwangverpleging
Omdat de man door zijn stoornis een gevaar vormt voor de samenleving, legt de rechtbank aan hem de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Volgens de rechtbank is dit de enige manier waarop de veiligheid van anderen kan worden gewaarborgd.

Tot slot moet de man aan de twee slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 2.000 en 3.000 euro.